Αρχική Ενέργεια Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης στη Βόρεια Ευρώπη

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης στη Βόρεια Ευρώπη

0
Διαφήμιση

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης στη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με αναφορά που απέστειλε στα κεντρικά στην Αθήνα, η ελληνική πρεσβεία στη Βαρσοβία, ο Maciej Wozniak, αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος της πολωνικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου και αερίου PGNiG, ανακοίνωσε, στις 27/4, ότι το πρώτο πλοίο που θα μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ στην Πολωνία αναμένεται να αφιχθεί στα μέσα Ιουνίου στον σταθμό επαναεριοποίησης του Swinoujscie των ακτών της Βαλτικής.

 Στις 26/4 Πολωνία και ΗΠΑ προχώρησαν στη σύναψη σύμβασης για την εφάπαξ πώληση αερικανικού LNG στην Πολωνία. Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του Γραφείου του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda, Krzysztof Szczerski, στη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Wozniak εξήγησε ότι προμηθευτής θα είναι η Cheniere Energy που εδρεύει στο Τέξας.

Πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή αμερικανικού LNG στη Βόρεια Ευρώπη, καθώς ποσότητες αερίου εξάγονται ήδη σε χώρες του Νότου όπως η Ισπανία και η Τουρκία.

Η Πολωνή Πρωθυπουργός, Beata Szydlo, δήλωσε σχετικά ότι η συμφωνία είναι οικονομικά συμφέρουσα (μολονότι η τιμή προμήθειας δεν έχει γίνει γνωστή) και πολύ σημαντική διότι μειώνει την εξάρτηση της Πολωνίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθεί μια ακόμη επιτυχία στον πολωνικό ενεργειακό κλάδο…

Στο ίδιο πνεύμα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονοικών και Ανάπτυξης, Mateusz Morawiecki, εξήρε τη συμβολή της σύμβασης στη θωράκιση της εθνικής ενεργειακής ασφάλειας και – υπενθυμίζοντας σχετικές επαφές του με τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ στις αρχές Απριλίου – εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για την πρώτη μιας σειράς παρόμοιων μακροπρόθεσμων συμφωνιών.

Και άλλα σχέδια

Σύμφωνα, εξάλλου, με την αναφορά της ελληνικής πρεσβείας, η εταιρεία διαχείρισης του πολωνικού συστήματος εταφοράς φυσικού αερίου, Gaz-System, γνωστοποίησε την απόφασή της να επεκτείνει τον σταθμό του Swinoujscie, αυξάνοντας τη δυναμικότητά του (ετήσια δυνατότητα επαναεριοποίησης) από τα 5 στα 7,5 bcm. Επίσης, η εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή μιας δεύτερης προβλήτας, ενός συστήματος μεταφόρτωσης σε τρένα και μιας τρίτης δεξαμενής LNG.

Στο μεταξύ, στις 24/4 ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ θα καλύψει (με πόρους του προγράμματος «Connecting Europe Facility») το 60% του κόστους της εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή ενός μικρότερου σταθού LNG στον Κόλπο του Gdansk. Αυτός ο σταθμός θα επιτρέπει την εισαγωγή 4,1 bcm – 8,2 bcm LNG ετησίως.

Περιττό να αναφέρουμε ότι τα τέτοια σχέδια είναι ευθέως ανταγωνιστικά με τον υποθαλάσσιο ρωσικό αγωγό NORD STREAM που εξάγει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Γερμανίας.

Διαφήμιση