Αρχική Υγεία - Διατροφή Τρόφιμα ύποπτα για καρκινογενέσεις !

Τρόφιμα ύποπτα για καρκινογενέσεις !

0

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ -Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

 

 

Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές : Στο κάπνισμα οφείλεται 30%, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα  και το υπόλοιπο 32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες .Στα τρόφιμα οφείλεται το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού  συστήματος. Μερικές από τις ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα είτε από το περιβάλλον, είτε κατά την παρασκευή τους, περιγράφονται παρακάτω:

Σολωμός,ξιφίας,γαλέος,τόνος:

Τα ψάρια αυτά περιέχουν υδράργυρο σε πολλες περιπτώσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ τέσσερις φορές αποσύραμε απο την αγορά ψάρια της κατηγορίας αυτής λόγω αυξημένης ποσότητας υδραργύρου. Ο υδράργυρος προέρχεται απο τον Ατλαντικό ωκεανό κυρίως, που είναι μολυσμένος με υδράργυρο. Ο υδράργυρος συσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, το κεντρικό νευρικό σύστημα και ειναι ύποπτος για καρκινογένεση. Μάλιστα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν αυτήν την κατηγορία ψαριών κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τον υπόλοιπο πληθυσμό μια φορά τον μήνα. Παρόμοιες συστάσεις έχουν γίνει και απο την Ευρωπαίκή Αρχη Ασφάλειας Τροφιμων και απο τους αντίστοιχους οργανισμούς Αυστραλίας και Καναδά. Επισημαίνεται  σε κάθε περίπτωση οτι τα αναφερώμενα αφορούν μόνο αυτήν την κατηγορία ψαρίων και όχι τα αλλα είδη, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια υγειίνή διατροφή και ιδιαίτερα τα ψάρια του Αιγαίου.

Επιπλέον ο σολωμός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας, γαλέος και τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν,PCBs) τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις.

Επισημαίνεται οτι  τα ψάρια του Αιγαίου είναι απολύτως ασφαλή απο μετρήσεις που έχουν γίνει και είναι απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή. Περαιτέρω η Πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους και συστηματικότερους ελέγχους για τα εισαγόμενα ψάρια αυτής της κατηγορίας, που δυστυχώς δεν γίνονται.

Χρωστικές:

Πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε η ερυθρά χρωστική Ε120  Η  οποία ηταν υποπτη για καρκινογενέσεις και προστίθεται σε τρόφιμα και αναψυκτικά για να τους δώσει εντονότερο κόκκινο χρώμα. Η χρωστική Ε120 παράγεται απο ψήσιμο είδους σκαθαριών σε 400 βαθμούς Κελσίου  και απομόνωσης απο την σκόνη της χρωστικής. Στη διάρκεια της θητείας στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε129 ως υποπτη για καρκινογενέσεις  που έμπαινε σε λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια για να γίνωνται πιό κόκκινα, σε πτηνοτροφές για να γίνεται ο κρόκος του  αυγού πιό κίτρινος, οπως και το χρώμα του κρέατος πιο «αλανιάρικο», επίσης στις ιχθυοτροφές σολωμού για να γίνεται το κρέας του σολωμού πιο κόκκινο και σε μαρμελάδες  για πιο έντονο κόκκινο χρώμα. Παρατηρούμε τις ετικέτες των τροφίμων και ιδιαίτερα των αναψυκτικών και δεν καταναλώνουμε εκείνες που περιέχουν πολλά Ε. Προτιμούμε φρέσκους χυμόυς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.

Νιτρώδη, Νιτρικά:

Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται για συντήρηση σε καπνιστά ψάρια, κρέατα, αλλαντικά κλπ. μπορεί να αντιδράσουν με αζωτούχες ενώσεις των τροφών αυτών και να σχηματίσουν νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες. Οι νιτροζαμίνες προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου και του ήπατος. Επίσης σε καπνιστά και ψεροξημένα τρόφιμα ειναι πιθανόν να υπάρχουν κυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, όπως το βενζοπυρένιο, που είναι καρκινογόνοι.

Περιορίζουμε την κατανάλωση αυτών των τροφών επίσης, λόγω του οτι περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού και μπαχαρικών. Κηπευτικά προίόντα που αρδεύονται απο περιοχές που η γεώτρηση περιέχει νιτρικά  ή ειναι προίόντα θερμοκηπίου που έχουν χρησιμοποιηθεί νιτρικά λιπασματα, τότε ειναι πιθανόν να περιέχουν νιτρικά που ειναι ύποπτα για καρκίνους  στο πεπτικό σύστημα. Επίσης το νερό γεωτρήσεων που περιέχει πάνω απο 50mg/lt σε νιτρικά δεν πρέπει να καταναλώνεται ως πόσιμο.

Κονσέρβες:

Στίς κονσέρβες υπάρχει ένα εσωτερικό επίχρισμα (επάλειψη) για να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το τρόφιμο. Το επίχρισμα αυτό ειναι μία πλαστική ουσία που ονομάζεται Δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) που σταδιακά μεταφέρεται στο τρόφιμο. Η ΒΡΑ ειναι υποπτη για βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, διαβήτη τύπου ΙΙ και καρκινογενέσεις. Εχουν αποσυρθεί απο την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία τα πλαστικά μπιμπερό απο ΒΡΑ .

Κρεατικά στα κάρβουνα:

Κρέατα και προίόντα κρέατος που υπερψήνονται στα κάρβουνα, έχει ως αποτέλεσμα το λίπος στην υψηλή θερμοκρασία της φλόγας να λιώνει και σχηματίζει καρκινογόνες ουσίες που απορροφώνται απο το κρέας. Το ίδιο συμβαίνει και για το καρβουνιασμένο κρεας. Τα τμήματα του καρβουνιασμένου κρέατος πρέπει να αφαιρούνται και το κρέας πρέπει να  ψήνεται σε απόσταση απο την φλόγα ή χρήση ηλεκτρικής συσκευής.

Αφλατοξίνες:

Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί κλπ, ξηροί καρποί εάν δεν παστεριοποιηθούν κατάλληλα ή οι ξηροί καρποί αποθηκευτουν σε χώρους υγρούς και θερμούς αναπτύσωνται μύκητες που παράγουν μυκοτοξίνες τις αφλατοξίνες που ενοχοποιούνται για καρκίνο του ήπατος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here