Αρχική Περιβάλλον Ελλάδα και Πολωνία εναντιώνονται στην αποτροπή δημιουργίας νέων λιγνιτικών μονάδων

Ελλάδα και Πολωνία εναντιώνονται στην αποτροπή δημιουργίας νέων λιγνιτικών μονάδων

0
Διαφήμιση

Η Ελλάδα και η Πολωνία αρνήθηκαν να υπογράψουν την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Ένωσης των Βιομηχανιών Ηλεκτρικής Ενέργειας, γνωστής ως Eurelectric,να μην επενδύσει σε νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα μετά το 2020!

«Η Ελλάδα και η Πολωνία … δεν ήταν έτοιμες να υποστηρίξουν αυτή τη δέσμευση σε αυτό το χρονικό σημείο» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Eurelectric Kristian Ruby σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η Ένωση της Βιομηχανίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, εκπροσωπεί 3.500 επιχειρήσεις ενέργειας συνολικής αξίας άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να απομακρύνει την οικονομία της ΕΕ από τον άνθρακα, σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Η συμφωνία προβλέπει την επίτευξη της ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ως το 2050. Η Ελλάδα δεσμεύεται επίσης από αυτόν τον στόχο αλλά έχει προς το παρόν ανοικτό το θέμα της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα.

Η Πολωνία ακολουθεί πολιτική υπέρ του άνθρακα τα τελευταία χρόνια, παρά τις κοινοτικές αντιρρήσεις, εν μέρει λόγω των ανθρακωρυχείων της χώρας. Πέρυσι, οι ευρωπαϊκές εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν κατά 11%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης.

Από το 2010, οι εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 16% τοις εκατό και οι συνολικές εκπομπές του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 19%.

«Ο τομέας της ενέργειας είναι αποφασισμένος να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης και να δείξουμε τη δέσμευσή μας προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με συγκεκριμένα μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Eurelectric και διευθύνων σύμβουλος του πορτογαλικού ομίλου ενέργειας EDP, Αντόνιο Μέξια.

«Με την παροχή ρεύματος να γίνεται όλο και πιο καθαρή, οι ηλεκτρικές τεχνολογίες είναι μια προφανής επιλογή για την αντικατάσταση των συστημάτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, για παράδειγμα, στον τομέα των μεταφορών», πρόσθεσε.

 

Πηγές: https://www.theguardian.com/environment/2017/apr/05/the-end-of-coal-eu-energy-companies-pledge-no-new-plants-from-2020 http://www.platts.com/latest-news/coal/brussels/poland-greece-reject-eurelectrics-no-new-coal-26704436 http://www.climateactionprogramme.org/news/eu_electricity_sector_vows_no_new_coal_plants_from_2020 https://www.euractiv.com/section/electricity/news/the-end-of-coal-eu-energy-companies-pledge-no-new-plants-from-2020/ http://www.platts.com/latest-news/coal/brussels/poland-greece-reject-eurelectrics-no-new-coal-26704436

Διαφήμιση