Αρχική Επιστήμη Επανάσταση: Έγινε το επόμενο βήμα γενετικής για την αναγέννηση ιστών!

Επανάσταση: Έγινε το επόμενο βήμα γενετικής για την αναγέννηση ιστών!

0
Διαφήμιση

Αλλάζουν τα δεδομένα μετά την ανακάλυψη ενός χημικού «κοκτέιλ» με το οποίο για πρώτη φορά καλλιέργειες πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων (pluripotent) σε ολοδύναμα βλαστοκύτταρα (totipotent), που σημαίνει ότι τα κύτταρα έχουν τη δυνατότητα, όπως ένα έμβρυο, να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε τύπο ιστού στο σώμα!

Συγκεκριμένα, τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα μπορούν, όπως τα εμβρυικά, να αναπτυχθούν και να εξειδικευθούν σε οποιοδήποτε επιμέρους κύτταρο και ιστό του σώματος.

Αυτό που μπορούν επιπλέον να κάνουν τα ολοδύναμα βλαστικά κύτταρα (και τα πολυδύναμα δεν μπορούν), είναι να αναπτύξουν εξω-εμβρυικούς ιστούς που υποστηρίζουν το έμβρυο, όπως τον πλακούντα και τον αμνιακό σάκο.

Οι αμερικανοί και κινέζοι ερευνητές του Ινστιτούτου Salk της Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάρλος Ιζπιζούα-Μπελμόντε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Cell” (Κύτταρο), ανέπτυξαν μια χημική μέθοδο που επιτρέπει τη δημιουργία εργαστηριακών βλαστοκυττάρων από τα οποία μπορούν να προκύψουν τόσο εμβρυικοί όσο και εξωεμβρυικοί ιστοί, συνεπώς είναι ολοδύναμα.

Η νέα τεχνική -που δοκιμάσθηκε σε βλαστικά κύτταρα ποντικιών και ανθρώπων- αναμένεται να επιτρέψει την καλύτερη μελέτη διαφόρων παθήσεων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, την ταχύτερη ανακάλυψη νέων φαρμάκων, την αναγέννηση ιστών, ακόμη και την ανάπτυξη νέων βελτιωμένων μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Κατά την ανάπτυξη του εμβρύου τόσο το γονιμοποιημένο ωάριο όσο και τα αρχικά κύτταρά του θεωρούνται ολοδύναμα, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε κάθε είδους εμβρυακά και εξωεμβρυακά κύτταρα.

Όμως η απόκτηση στο εργαστήριο βλαστοκυττάρων με τέτοιο ολοδύναμο αναπτυξιακό δυναμικό αποτελούσε έως τώρα μείζονα πρόκληση για τη βλαστοκυτταρική βιολογία. Για πρώτη φορά πετύχαμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Μπελμόντε.

 

Πηγές: https://phys.org/news/2017-04-scientists-ability-stem-cells-regrow.html http://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(17)30183-6 https://www.salk.edu/news-release/salk-scientists-expand-ability-stem-cells-regrow-tissue-type/, ΑΜΠΕ

Διαφήμιση