Αρχική Καταστροφές Μετά την πολική αρκούδα και την καμηλοπάρδαλη προς εξαφάνιση και ο καρχαρίας

Μετά την πολική αρκούδα και την καμηλοπάρδαλη προς εξαφάνιση και ο καρχαρίας

0
Διαφήμιση

Περισσότερο από το 50% των καρχαριών και σελαχιών στη Μεσόγειο Θάλασσα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

 

Η οργάνωση ενημέρωσε την αξιολόγηση της περασμένης δεκαετίας με πληροφορίες για 73 ενδημικά είδη στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η αξιολόγηση αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 16 από τα 32 είδη σελαχιών και 23 από τα 41 είδη καρχαριών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης.

 

Εξάλλου, τα τελευταία 50 χρόνια, 13 είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί τοπικά σε διάφορα μέρη της Μεσογείου.

Γεωγραφικά οι τοπικές εξαφανίσεις ήταν πιο διαδεδομένες στα βορειοδυτικά ύδατα της Μεσογείου, στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και στα ύδατα των χωρών που βρέχονται από την Αδριατική Θάλασσα και τις χώρες της βορειοδυτικής Αφρικής. Αυτή η ανησυχητική μείωση του αριθμού των ειδών συνδέεται με μια πιο έντονη αλιευτική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές.

 

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν την παρακολούθηση των αλιευμάτων και τη συλλογή δεδομένων, να ελέγχουν τους αλιευτικούς εξοπλισμούς και να θεσπίσουν αλιευτικές ποσοστώσεις και προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό επίπεδο.

Οι καταναλωτές, από την άλλη πλευρά πρέπει να έχουν επίγνωση του κινδύνου που συνεπάγεται όταν αγοράζουν αυτά τα προϊόντα», δήλωσε ο Νικ Ντάλβι, συνεπικεφαλής της Ομάδας Ειδικών Καρχαρία της IUCN και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ στο Βανκούβερ του Καναδά.

 

 

 

Πηγές: https://www.sciencedaily.com/news/plants_animals/endangered_animals/ https://news.mongabay.com/2016/12/over-50-of-sharks-and-rays-in-the-mediterranean-sea-are-at-risk-of-extinction/ http://www.telegraph.co.uk/news/earth/earthnews/3314652/Med-sharks-and-rays-threatened-by-extinction.html

 

 

 

 

 

Διαφήμιση