Αρχική Υγεία - Διατροφή Σπανάκι και φασόλια μας προστατεύουν από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Σπανάκι και φασόλια μας προστατεύουν από έμφραγμα και εγκεφαλικό

0

Η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια στο ιχνοστοιχείο μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και τύπου 2 διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.

 

Στα τρόφιμα αυτά ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.

 

Το κλειδί είναι να μην καταναλώνει κανείς μόνο ένα από τα προαναφερθέντα, αλλά τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία, λένε οι ερευνητές.

 

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «BMC Medicine», ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 40 προγενέστερων κλινικών μελετών με περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές, τους οποίους οι ερευνητικές ομάδες είχαν παρακολουθήσει επί 4 έως 40 χρόνια.

 

Όπως έδειξε η μετανάλυση των στοιχείων, όσοι εθελοντές κατανάλωναν το περισσότερο μαγνήσιο είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια.

 

Είχαν επίσης 12% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 26% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο μαγνήσιο.

 

Επιπλέον, με κάθε 100 mg μαγνήσιο που κατανάλωναν οι εθελοντές την ημέρα, μειωνόταν κατά 7% ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και κατά 22% ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας.

 

«Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα έχουν σχετισθεί σε διάφορες μελέτες με πλήθος ασθενειών, αλλά τα έως τώρα στοιχεία ήσαν αντιφατικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φούντι Ουάνγκ, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα.

 

«Η μετανάλυσή μας παρέχει ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ της υγείας και της επαρκούς κατανάλωσης μαγνησίου».

 

Οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν 300 mg μαγνησίου την ημέρα και οι γυναίκες 270 mg, αλλά υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 15% του γενικού πληθυσμού λαμβάνει μικρότερες από αυτές τις ποσότητες.

 

Ανά 100 γρ. τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. ωμό σπανάκι) περιέχουν 80 mg μαγνήσιο, τα αμύγδαλα 190 mg, τα κάσιους 175 mg, τα φιστίκια 120 mg, τα φασόλια 85 mg, η κινόα 120 mg, το καφέ ρύζι 45 mg, τα αποξηραμένα σύκα 70 mg, οι μπανάνες 30 mg και η μαύρη σοκολάτα 330 mg.

 

 

 

 

 

Πηγή: tanea

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here