Αρχική Ειδήσεις Η διατροφή ενισχύει η αποτρέπει την εκδήλωση καταρράκτη

Η διατροφή ενισχύει η αποτρέπει την εκδήλωση καταρράκτη

0
Διαφήμιση

Μία νέα μελέτη έδειξε ότι η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του καταρράκτη και σε αντίθετη περίπτωση, η κακή διατροφή να ενισχύσει την εκδήλωσή του!

Συγκεκριμένα, επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι θρεπτικές ουσίες λουτεϊνη και zeoxanthin, επιβραδύνουν τη γένεση του καταρράκτη. Στη μελέτη οι ειδικοί συμπεριέλαβαν περίπου 88.000 γυναίκες και πάνω από 45.500 άνδρες άνω των 45 ετών.

Η μελέτη διήρκεσε 16 χρόνια και οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καταρράκτη από ό,τι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Δηλαδή, τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30 kg/m2, είχαν 36% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη.

Παρατήρησαν μάλιστα ότι είχαν 68% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υποκαψικό καταρράκτη, που είναι η μορφή που προκαλεί τη μεγαλύτερη αναπηρία στην όραση, ενώ ο κίνδυνος για πυρηνικό καταρράκτη δεν ήταν αυξημένος.

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν και στις βλάβες που δημιουργούνται στην όραση από την εμφάνιση διαβήτη. Όπως είπαν, οι ανωμαλίες του μεταβολισμού της γλυκόζης ευνοούν την ανάπτυξη διαβήτη με αποτέλεσμα ο φακός του ματιού να υφίσταται βλάβες ακόμα και πριν από την εκδήλωση από κλινικής απόψεως του σακχαρώδη διαβήτη.

Διαφήμιση