Αρχική Ειδήσεις Αλλαγή πορείας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Αλλαγή πορείας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

0
pantzios kostas
Διαφήμιση

Του Κ. Πάντζιου

Λίγες εβδομάδες πέρασαν από τότε που είχαμε προβλέψει ότι στη Σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, θα επιτυγχάνονταν συμφωνία για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Αυτό τελικά συνέβη την περασμένη Τετάρτη (30/11/2016), μετά από την πρωτοβουλία του Υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ-Φαλίντ, να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Φανερό ήταν ότι, αν δεν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε μόνιμο πρόβλημα στην παραγωγή και στις τιμές του μαύρου χρυσού, αλλά και αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικο-νομία.

Όπως παρατηρούν οικονομικοί παράγοντες, η μείωση αυτή στην παραγωγή, απλώς μπορεί να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την πορεία στην αγορά πετρελαίου για τα επίμενα δύο χρόνια –εκτός απροόπτου. Μετά από αυτό το χρονικό όριο, προβλέπεται ότι η τιμή πετρελαίου θα αγγίξει τα 60 δολάρια το βαρέλι, περίπου.

Αν επεκτείνουμε κάπως τον προβληματισμό, η παγκόσμια οικονομία θα μπορεί να αναπτύσσεται για ορατό χρόνο, με χαμηλές τιμές πετρελαίου. Αυτό θα αφορά στην βιομηχανική και γεωργική παραγωγή –κάτι που θεωρείται σημαντικό. Αβεβαιότητα εικάζεται πως θα υπάρξει στον τομέα του Παγκοσμίου Εμπορίου, καθώς ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τις προεκλογικές του εξαγγελίες, φαίνεται να είναι οπαδός του προστατευτισμού –για να μην πούμε του απομονωτισμού. Δεν είναι βέβαιο το πως θα πολιτευτεί όταν αντιμετωπίσει στην πράξη τα προβλήματα, ιδίως μετά το ξεκαθάρισμα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι διαφωνεί με μία τέτοια πολιτική. Και ακόμη, ότι η παγκοσμιοποί-ηση δεν μπορεί τώρα, πλέον, να ακυρωθεί στην τρίτη και πιο σκληρή φάση της.

Πάντως, ο κ. Γουΐλπορ Ρος, τον οποίο ο κ. Τραμπ προτείνει για νέο Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, υπήρξε σε δηλώσεις του μάλλον καθησυχαστικός. Ανέφερε ότι απορρίπτει τον όρο «προστατευτισμός», γιατί δεν τον θεωρεί εποικοδομητικό και πρόσθεσε: «Υπάρχει το εμπόριο, το εύλογο εμπόριο και το ανόητο εμπόριο».

Για την παγκόσμια οικονομία, σημασία έχει και η δήλωση του ν. Στίβεν Μιούτσιν, που ο κ. Τραμπ πρότεινε για Υπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, θα μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 15% από 35% που είναι σήμερα, για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που, σύμφωνα με τον κ. Μιούτσιν, μπορεί να είναι τα επόμενα χρόνια στο 3 – 4%.

Διαφήμιση