Αρχική Ειδήσεις Τα σημάδια για να καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει τραυματιστεί μυϊκά

Τα σημάδια για να καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει τραυματιστεί μυϊκά

0
Διαφήμιση

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς παράγεται η κίνηση στο σώμα του σκύλου σας; 700 περίπου μύες συνεργάζονται ανα ζεύγη, όπου ο ένας υφίσταται σύσπαση και ο άλλος χάλαση για την παραγωγή της παραμικρής κίνησης όπως αυτή του πτερυγίου του αυτιού μέχρι και των αλμάτων πάνω από το φράχτη!

Λαμβάνοντας υπόψη τις δραστηριότητες του σκύλου μας καθημερινά η καταπόνηση των μυών θεωρείται αναπόφευκτη.

Έτσι συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κακώσεις μυών είτε λόγω σοβαρών τραυματισμών είτε λόγω χρόνιας καταπόνησης από μικροτραυματισμούς όπως για παράδειγμα εξαιτίας παράτολμων αλμάτων από καναπέ σε καναπέ.

Παρακάτω περιγράφονται 5 σημεία κλειδιά που αποτελούν “κώδωνες κινδύνου” για τον ιδιοκτήτη αν και συχνά περνούν απαρατήρητα μιας και οι σκύλοι είναι αρκετά ικανοί στο να κρύβουν τον πόνο ή τον εκφράζουν αρκετά διακριτικά.

1. Αλλαγή βάδισης

Ένας σκύλος θα μεταβάλει τον τρόπο που βαδίζει μονάχα όταν θα συντρέχει λόγος και οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Αυτές οι μεταβολές περιλαμβάνουν βάδιση με το ένα πόδι στον αέρα, χωλότητα, δυσκαμψία, βάδιση με τους αγκώνες κτλ.

Συχνά αυτές οι μεταβολές γίνονται δύσκολα αντιληπτές και απαιτείται παρατήρηση τόσο κατά τη βάδιση όσο και κατά το τρέξιμο.

2. Αλλαγές συμπεριφοράς

Όταν ένας σκύλος πονά συχνά γίνεται δύστροπος και επιθετικός τόσο απέναντι σε άλλα ζώα όσο και στους ανθρώπους. Δεν υπάρχει διάθεση για παιχνίδι και το ζώο πονά κατά τη διάρκεια αυτού με αποτέλεσμα είτε να γίνεται επιθετικό είτε να εκδηλώνει παράπονο. Επιπλέον τα τραυματισμένα ζώα αισθάνονται ευάλωτα και για αυτό το λόγο γίνονται επιθετικά. Τέλος ενδεχομένως να παρατηρηθούν απροθυμία για κίνηση και ληθαργικότητα.

3. Αλλαγή στάσης σώματος

Αυτό θα μπορούσε να είναι από κάτι αρκετά εμφανές, όπως η κύρτωση της ράχης μέχρι κάτι αρκετά δυσδιάκριτο, όπως η παραμικρή παρέκκλιση από τη φυσιολογική στάση σώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μεταβολές αυτές περνούν απαρατήρητες, εκτός κι αν αφορούν σκύλους που λαμβάνουν μέρος σε επιδείξεις.

4. Απώλεια τριχώματος

Με μια πρώτη σκέψη δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς τον τρόπο που συσχετίζεται ο μυϊκός πόνος με την απώλεια τριχώματος. Ωστόσο, αρκεί να σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι η σωστή λειτουργία μυών προάγει τη φυσιολογική αιμάτωση του δέρματος και κατ΄επέκταση την υγεία του τριχώματος. Σε περίπτωση που οι μύες έχουν υποστεί τραυματισμό είναι πιθανό να ανασταλεί η αιμάτωση του υπερκείμενου δέρματος με αποτέλεσμα την ξηρότητα ή και την απώλεια του τριχώματος στην περιοχή.

5. Απροθυμία για κούρεμα

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του κουρέματος το ζώο δυσανασχετεί τόσο λόγω του stress που υφίσταται όσο και εξαιτίας της έλξης που ασκείται στο δέρμα ειδικά εάν το τρίχωμα σχηματίζει κόμπους. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται όταν υπάρχει υποκείμενος μυϊκός τραυματισμός εξαιτίας της έλξης και της πίεσης που ασκείται στο μυϊκό ιστό.

Η ανάτριψη, το λεγόμενο μασάζ, αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο την οποία μπορεί να εφαρμόσει ο ιδιοκτήτης με σκοπό τη βελτίωση της κλινικής εικόνα του σκύλου του και τη μείωση ή εξάλειψη του πόνου.

Σε περίπτωση που είτε τα παραπάνω συμπτώματα επιμείνουν είτε η έντασή τους είναι τέτοια ώστε να επηρεάζει την ευζωία του κατοικίδιου σας συνίσταται να συμβουλευθείτε κτηνίατρο.

Πηγή: petsonly

Διαφήμιση