Αρχική Καινοτομία ΑΛΥΣΙΑ: Ο υπολογιστής που δημιουργεί μελωδίες και συνθέτει οποιοδήποτε στίχο!

ΑΛΥΣΙΑ: Ο υπολογιστής που δημιουργεί μελωδίες και συνθέτει οποιοδήποτε στίχο!

0
Διαφήμιση

 

Ένα σύστημα μηχανικής μάθησης μετατρέπει την ποίηση σε τραγούδι και συνθέτει μουσική ώστε να ταιριάξει τους στίχους με τη μελωδία σε είδος ποπ…

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, η Μαργκατέτα Άκερμαν του San Jose State University, που ανέπτυξε το σύστημα μαζί με τον Ντέιβιντ Λόκερ της εταιρείας τεχνολογικών συμβούλων Orbitwerks, είχε την ιδέα στο πλαίσιο της ενασχόλησής της με τη μουσική (και συγκεκριμένη, τραγούδι) ενώ έκανε το PhD της στην επιστήμη υπολογιστών. «Με το πέρασμα του χρόνου, άρχισα να σκέφτομαι τους υπολογιστές ως δημιουργικούς συνεργάτες αντί για εργαλεία, που ίσως να μπορούσαν να με βοηθήσουν να γράψω τραγούδια».

 

Το σύστημα, ονόματι ALYSIA, επεξεργάζεται μικρές γραμμές κειμένου και σχετίζει κάθε συλλαβή με μια μουσική νότα. Επιλέγει τα ζεύγη βάσει χαρακτηριστικών που περιλαμβάνουν τη θέση της συλλαβής στη λέξη και πώς θα ταιριάζει με τις προηγούμενες νότες.

 

Η ALYSIA μπορεί να γράψει ολόκληρα τραγούδια με αυτόν τον τρόπο, ή να παρέχει σε μουσικούς μια ποικιλία επιλογών μελωδίας για κάθε μέρος των στίχων, λειτουργώντας ως συν-δημιουργός.

 

Η Άκερμαν και ο Λόκερ ανέπτυξαν το σύστημα για την παραγωγή ποπ ρυθμών, αλλά λένε πως θα μπορούσε να προσαρμοστεί και για άλλα είδη. Το σύστημα χρησιμοποιεί δύο μοντέλα, ένα που επικεντρώνεται στον ρυθμό και το άλλο στον τόνο. Αυτά «εκπαιδεύτηκαν» στις γραμμές μελωδίας και στίχων 24 διαφορετικών ποπ τραγουδιών.

 

Μετά χρησιμοποίησαν το σύστημα για τη δημιουργία μελωδιών για τη συνοδεία δύο «σετ» στίχων που είχε γράψει η Άκερμαν, που περιελάμβαναν την εύρεση ήχων για στίχους όπως τα «Now that you’re gone/ I just realised that I’m all alone». Επίσης, έδωσαν στο σύστημα στίχους του κλασικού «I’m Always Chasing Rainbows» για να φανεί πώς θα μετατρεπόταν σε ποπ τραγούδι.

 

Η ιδέα αυτοματοποίησης της σύνθεσης της μουσικής δεν είναι καινούρια, ωστόσο το καινοτόμο στην ALYSIA έγκειται στο ότι χρησιμοποιεί ως σημείο εκκίνησης τους στίχους. Η Άκερμαν παραδέχεται πως τα τραγούδια που προκύπτουν δεν πρόκειται ακριβώς να κερδίσουν βραβεία, αλλά αποτελούν μόνο την αρχή.

 

 

 

 

 

 

Πηγές: https://www.newscientist.com/article/2115684-machine-learning-lets-computer-create-melodies-to-fit-any-lyrics/ https://arxiv.org/pdf/1612.01058v1.pdf

 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜην βάζετε συνοδηγό τα παιδιά κάτω των 13 ετών….κινδυνεύουν! – Δείτε το βίντεο
Επόμενο άρθροΣαρώνουν τα καταστήματα πώλησης ληγμένων τροφίμων – Δείτε το βίντεο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ