Αρχική Ειδήσεις Αναγνωρίστηκε συνταγματικά το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό από τη Σλοβενία

Αναγνωρίστηκε συνταγματικά το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό από τη Σλοβενία

0
Διαφήμιση

Το πόσιμο νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, αναφέρει ρητά η νέα τροποποίηση του Συντάγματος της Σλοβενίας, που γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στο πόσιμο νερό και αποτρέπει την εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ, που ψήφισε υπέρ της τροπολογίας, περιέγραψε το νερό ως το «υγρό χρυσάφι του 21ου αιώνα». «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στο πόσιμο νερό. Οι υδάτινοι πόροι αποτελούν δημόσιο αγαθό και διαχειρίζονται από το κράτος.

Οι υδάτινοι πόροι χρησιμοποιούνται πρωταρχικά για την παροχή πόσιμου νερού στους πολίτες και νερού οικιακής χρήσης στα νοικοκυριά, και, υπό αυτή την έννοια, δεν αποτελούν εμπόρευμα για την αγορά», αναφέρει πλέον το Σύνταγμα της Σλοβενίας.

Η ψήφιση της νέας τροπολογίας ήταν αμφιλεγόμενη. Το σλοβενικό κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα απείχε της ψηφοφορίας υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν απαραίτητη, και ότι υποβλήθηκε μόνο για να κερδίσει τη δημόσια έγκριση. Το κοινοβούλιο της Σλοβενίας έχει 90 έδρες, και η τροπολογία ψηφίστηκε με 64 ψήφους υπέρ και μηδέν κατά.

Ο Τσεράρ δήλωσε ότι η ποιότητα του νερού της Σλοβενίας είναι υψηλή, και λόγω αυτού οι ξένες εταιρείες πιθανότατα θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν τα δικαιώματά του στο μέλλον.

«Καθώς το νερό θα γίνει σταδιακά το πιο πολύτιμο αγαθό στο μέλλον, η πίεση θα αυξηθεί και εμείς δεν πρέπει να κάνουμε πίσω», πρόσθεσε ο Τσεράρ.

Η Σλοβενία δεν είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχυρώνει συνταγματικά ότι το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά πρόκειται για την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμπεριλαμβάνει ένα τέτοιο άρθρο στο σύνταγμά της.

Από τα περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στη Σλοβενία, οι 10.000-12.000 είναι Ρομά, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

 

Πηγές: http://inhabitat.com/slovenia-becomes-first-eu-nation-to-enshrine-human-right-to-water-in-their-constitution/ https://www.theguardian.com/environment/2016/nov/18/slovenia-adds-water-to-constitution-as-fundamental-right-for-all

Διαφήμιση
  • Διαβαστε περισσοτερα
  • νερό
Προηγούμενο άρθροΠως θα αλλάξουν τη ζωή των ευρωπαίων οι δορυφόροι της ΕΕ
Επόμενο άρθροΕβδομάδα παρατήρησης του Άρη από National Geographic και Αστεροσκοπείο Αθηνών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ