Αρχική Ειδήσεις Πως θα αλλάξουν τη ζωή των ευρωπαίων οι δορυφόροι της ΕΕ

Πως θα αλλάξουν τη ζωή των ευρωπαίων οι δορυφόροι της ΕΕ

0
Διαφήμιση

Του Κώστα Κέντζου

Με την επιτυχή εκτόξευση τεσσάρων δορυφόρων Galileo την Πέμπτη 18/11/2016, η συστοιχία Galileo έφτασε τους 18 δορυφόρους σε τροχιά, από τους 24 τουλάχιστον που απαιτούνται για παγκόσμια κάλυψη.

Είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκός εκτοξευτής, ο Ariane-5, χρησιμοποιήθηκε για το Galileo. Οι νέοι δορυφόροι θα επιταχύνουν την ανάπτυξη του Galileo, του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης της Ευρώπης.

Ο κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την ενεργειακή ένωση, δήλωσε σχετικά: «Η πρόσφατη εκτόξευση Galileo δείχνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διαστημικών τεχνολογικών εξελίξεων και έχει πλέον αυτόνομη πρόσβαση στο διάστημα.

Το Galileo θα αποφέρει απτά οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές. Με τις ακριβείς υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης που προσφέρει, θα υποστηρίξει ευρύ φάσμα υπηρεσιών από τις μεταφορές, τη γεωργία, την υγεία και τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τις επιχειρήσεις διάσωσης και πολλές άλλες».

Η κ. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Eπίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε: «Η εκτόξευση του Galileo ήταν μεγάλη επιτυχία. Με περισσότερους δορυφόρους σε τροχιά, το σύστημα Galileo θα είναι σύντομα σε θέση να παράσχει τις πρώτες υπηρεσίες για τους χρήστες του.

Εξάλλου, θα αξιοποιήσουμε την επιτυχία του εκτοξευτή Ariane τόσο για να διασφαλιστεί η αυτόνομη πρόσβαση της Ευρώπης στο διάστημα, όσο και για να ενισχυθεί η θέση της ως βασικού παράγοντα του διαστήματος.»

Το Galileo -ως σημαντικό μέρος της διαστημικής στρατηγικής της Επιτροπής- θα προσφέρει ακριβέστερες πληροφορίες παγκόσμιου εντοπισμού θέσης και χρονοπροσδιορισμού αφότου τεθεί σε λειτουργία.

Στο πλαίσιο των αρχικών υπηρεσιών, που σύντομα θα είναι διαθέσιμες, το Galileo θα παρέχει υποστήριξη στις επιχειρήσεις ανεύρεσης και διάσωσης, στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στις αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και ελεύθερη πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα προσδιορισμού θέσης, ταχύτητας και χρόνου.

Το Galileo αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2020. Μέχρι τότε, προβλέπεται ότι η συμβολή του θα βελτιώσει τα συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων και τα σήματα κινητών τηλεφώνων, θα καταστήσει ασφαλέστερες τις οδικές και τις σιδηροδρομικές μεταφορές και θα επιδράσει καταλυτικά στην Έρευνα και την Ανάπτυξη αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Τα διαστημικά προγράμματα της ΕΕ παρέχουν ήδη υπηρεσίες που έχουν γίνει απαραίτητες στην καθημερινή ζωή όλων μας: Τα διαστημικά δεδομένα είναι αναγκαία όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο, όταν χρησιμοποιούμε σύστημα πλοήγησης κατά την οδήγηση, όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο ή βλέπουμε δορυφορική τηλεόραση.

Έχουν επίσης καίρια σημασία για την προστασία νευραλγικών υποδομών όπως των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, των ευφυών δικτύων μεταφοράς ή, ακόμη, των τραπεζικών συναλλαγών.

Τα διαστημικά δεδομένα διευκολύνουν τη διαχείριση των συνόρων και τη διάσωση ζωών στη θάλασσα· βελτιώνουν την αντίδρασή μας σε σεισμούς, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες· δίνουν τη δυνατότητα στους γεωργούς να προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους· και βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.

Η διαστημική στρατηγική για την Ευρώπη είναι η απάντηση στον εντεινόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό, την αυξανόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τις σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές.

Η Επιτροπή προτείνει ένα φάσμα δράσεων που θα επιτρέψουν στους Ευρωπαίους να αξιοποιήσουν πλήρως τα οφέλη του διαστήματος, να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων στον τομέα του διαστήματος, να προωθήσουν τον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στο διάστημα και να αυξήσουν το μερίδιό της στις παγκόσμιες διαστημικές αγορές.

Στο προσεχές διάστημα, τα διαστημικά προγράμματα της ΕΕ θα παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο κοινών ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων όπως είναι η ασφάλεια και η άμυνα καθώς και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προωθήσει τη χρήση του Galileo στις κινητές συσκευές και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, και θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα στις απομακρυσμένες περιοχές. Θα διευκολύνει τις καινοτόμες επιχειρήσεις και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε διαστημικά δεδομένα μέσω ειδικών πλατφορμών υπό την καθοδήγηση της βιομηχανίας με σκοπό την ανάπτυξη υπηρεσιών και εφαρμογών.

Όπως αναφέρεται από τις Βρυξέλλες, η ενωσιακή χρηματοδότηση θα προσανατολίζεται περισσότερο προς τους επιχειρηματίες του τομέα του διαστήματος οι οποίοι ξεκινούν ή αναπτύσσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα προωθήσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις για νεοσύστατες επιχειρήσεις, ιδίως στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη και του επικείμενου ταμείου επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Η Επιτροπή θα υποστηρίξει επίσης τη δημιουργία ευρωπαϊκών βιομηχανικών διαστημικών κόμβων και συνεργατικών σχηματισμών στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Η αυτόνομη πρόσβαση και χρήση του διαστήματος από την Ευρώπη έχει καίρια σημασία για την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ, για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, καθώς και για την ασφάλεια, την άμυνα και τη στρατηγική αυτονομία της.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός θεσμικός πελάτης και σκοπεύει να εκτοξεύσει πάνω από 30 δορυφόρους τα επόμενα 10-15 χρόνια στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Galileo και Copernicus. Αυτό συνιστά ευκαιρία, ιδίως για την οικονομική βιωσιμότητα μελλοντικών εκτοξευτών ευρωπαϊκής κατασκευής, όπως του Ariane 6 και του Vega C.

Ιστορικό

Η Ευρώπη, στο σύνολό της [τα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT) και η ΕΕ] είναι μια μεγάλη παγκόσμια διαστημική δύναμη.

Εχει ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία, π.χ. για δορυφόρους, εκτοξευτές και συνδεόμενες υπηρεσίες/δραστηριότητες.

Η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία απασχολεί περισσότερους από 230 000 επαγγελματίες και εκτιμάται ότι παράγει προστιθέμενη αξία 46-54 δισ. ευρώ. Η Ευρώπη κατασκευάζει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής δορυφόρων. Εχει σημειώσει πολλές επιτυχίες στο διάστημα με ριζοσπαστικές τεχνολογίες και εξερευνητικές αποστολές.

Την περίοδο 2014-2020 η ΕΕ θα επενδύσει 12 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη διαστημικών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας. Το Copernicus, κορυφαίος πάροχος γεωσκοπικών δεδομένων ανά την υφήλιο, βοηθά ήδη στη διάσωση ζωών στη θάλασσα, βελτιώνει την αντίδρασή μας σε φυσικές καταστροφές -όπως σεισμούς, δασικές πυρκαγιές ή πλημμύρες-, και δίνει τη δυνατότητα στους γεωργούς να διαχειρίζονται καλύτερα τις καλλιέργειές τους.

Το Galileo, το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ευρώπης, σύντομα θα παρέχει πιο ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες εντοπισμού θέσης και χρονοπροσδιορισμού είτε για αυτόνομα και συνδεδεμένα οχήματα είτε για σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές ή άλλους τομείς.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υπέρθεσης για τη Γεωστατική Πλοήγηση (EGNOS) παρέχει υπηρεσίες για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη ναυσιπλοΐα σε χρήστες αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων μέσων μεταφοράς σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.

Ορισμένες καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ήδη δορυφορικά δεδομένα, π.χ. για να βοηθούν τους γεωργούς να παρακολουθούν αποτελεσματικότερα τις καλλιέργειές τους (FieldSense, νικητής του βραβείου Copernicus Masters 2014), για να επιτρέπουν σε εφαρμογές του διαδικτύου των πραγμάτων να χρησιμοποιούν δεδομένα εντοπισμού θέσης (Geko navsat, νικητής του βραβείου GSA 2014 και 2015) ή να παρέχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για θαλάσσια διάσωση (Sincratech, νικητής του βραβείου Satnav 2015).

Διαφήμιση