Αρχική Ειδήσεις Μύδια- ρομπότ στα πυθμένα του ωκεανού

Μύδια- ρομπότ στα πυθμένα του ωκεανού

0
Διαφήμιση

Μικροσκοπικά ρομπότ με τη μορφή του μυδιού θα τοποθετήσουν στον πυθμένα του ωκεανού οι επιστήμονες προκειμένου να μελετήσουν τις κλιματικές αλλαγές και πως αυτές επηρεάζουν την βιοποικιλότητα.

Αναπτύχθηκε από τον επιστήμονα Brian Helmuth, του Πανεπιστημίου Northeastern. Το “robomussels”, όπως αποκαλείται έχει το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των πραγματικών μυδιών, με μικροσκοπικά ενσωματωμένο αισθητήρες που παρακολουθούν τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό των βιοτόπων των μυδιών

Για τα τελευταία 18 χρόνια, κάθε 10 με 15 λεπτά, ο Χέλμουτ και η παγκόσμια ερευνητική ομάδα από 48 επιστήμονες λαμβάνουν μετρήσεις από τα ρομποτικά στρείδια για την παρακολούθηση της εσωτερικής θερμοκρασίας των βιοτόπων, η οποία καθορίζεται από τη θερμότητα του περιβάλλοντος αέρα ή νερού και την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφούν οι συσκευές.

Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με μετρήσεις σχεδόν δύο δεκαετιών, επιτρέποντας στους επιστήμονες να εντοπίζουν περιοχές του πλανήτη με ασυνήθιστες θερμοκρασίες, και να παρεμβαίνουν ώστε να προλάβουν ζημιές σε ζωτικά θαλάσσια οικοσυστήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξαφάνιση ορισμένων ειδών.

«Μοιάζουν ακριβώς με τα μύδια, αλλά έχουν πάνω τους μικρά πράσινα φώτα που αναβοσβήνουν» δήλωσε ο Χέλμουτ. «Μας επιτρέπουν να συνδέσουμε τις παρατηρήσεις μας στο πεδίο με την επίδραση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής σε αυτά τα οικολογικά και οικονομικά σημαντικά ζώα» πρόσθεσε.

Τα μύδια χρησιμοποιούνται συχνά ως βαρόμετρο της κλιματικής αλλαγής, επειδή στηρίζονται σε εξωτερικές πηγές θερμότητας, όπως η θερμοκρασία του αέρα και η έκθεση στον ήλιο. Χρησιμοποιώντας την επιτόπια έρευνα μαζί με μαθηματικά και υπολογιστικά μοντέλα, ο Χέλμουτ μπορεί να προβλέπει τα πρότυπα της ανάπτυξης, αναπαραγωγής και επιβίωσης των μυδιών.

Οι σχεδόν συνεχείς μετρήσεις των ρομποτικών στρειδιών χρησιμεύουν ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. «Αν αρχίσουμε να βλέπουμε περιοχές που έχουν οριακά υψηλές θερμοκρασίες, γνωρίζουμε ότι κάθε μικρή αύξηση είναι πιθανό να αποδειχθεί μοιραία για τα μύδια» δήλωσε ο Χέλμουτ.

Τα μύδια αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένων των αστακών και των καβουριών. Μπορούν επίσης να λειτουργούν ως φίλτρα για τα νερά κοντά στην ακτή, κατακρατώντας τεράστιες ποσότητες σωματιδίων.

 

Πηγές: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161017150400.htm , http://www.nytimes.com/2016/10/18/science/robotic-mussels-climate-change.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fearth&action=click&contentCollection=earth&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=3&pgtype=sectionfront&_r=0

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «1716-2016, 300 χρόνια από την Πολιορκία της Κέρκυρας»
Επόμενο άρθρο10.000 περουβιανοί βάτραχοι πέθαναν μυστηριωδώς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ