Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Greenpeace: Ασυμφωνία για την επικύρωση της CETA από τους υπουργούς της Ε.Ε.

Greenpeace: Ασυμφωνία για την επικύρωση της CETA από τους υπουργούς της Ε.Ε.

0
Διαφήμιση

Σημαντικό πλήγμα στη διαδικασία επικύρωσης της CETA αποτελεί η έλλειψη συμφωνίας στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εμπορίου της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, αναφέρει η Greenpeace.

Όπως σημειώνει, ενώ οι Υπουργοί συνεδρίαζαν, ακτιβιστές της Greenpeace και άλλων οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, διαμαρτύρονταν ενάντια στην επικύρωση της συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διασκέψεων στο Λουξεμβούργο. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ταχθεί κι αυτή ενάντια στην επικύρωση της CETA σε επόμενα συμβούλια υπουργών.

«Δεν προκαλεί έκπληξη η έλλειψη ομόφωνης υποστήριξης σε μία συμφωνία τόσο αμφιλεγόμενη όσο η CETA. Οι προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για βελτιώσεις στη συμφωνία μέσα από την ερμηνευτική της δήλωση απέτυχαν να καθησυχάσουν σχετικά με τους κινδύνους.

Η καθυστέρηση στην επικύρωση μπορεί όμως να αποτελέσει μία ευκαιρία για να καταψηφιστεί η συμφωνία και να μπουν τα δικαιώματα των πολιτών πάνω από τα κέρδη των πολυεθνικών», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στις TTIP, CETA και TiSA στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την επικύρωση, η Ε.Ε. και ο Καναδάς θα επιδιώξουν να υπογραφεί επίσημα η CETA στην προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες στις 27 Οκτωβρίου.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των υπουργών, η CETA προβλέπεται να εφαρμοστεί προσωρινά μετά την επικύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η σχετική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2016 ή τις αρχές του 2017.

Η Greenpeace καλεί τον κ. Σταθάκη να αξιοποιήσει το υπάρχον κλίμα ενάντια στη συμφωνία και να δηλώσει την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην επικύρωσή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here