Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Greenpeace: Ασυμφωνία για την επικύρωση της CETA από τους υπουργούς της Ε.Ε.

Greenpeace: Ασυμφωνία για την επικύρωση της CETA από τους υπουργούς της Ε.Ε.

0
Διαφήμιση

Σημαντικό πλήγμα στη διαδικασία επικύρωσης της CETA αποτελεί η έλλειψη συμφωνίας στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εμπορίου της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, αναφέρει η Greenpeace.

Όπως σημειώνει, ενώ οι Υπουργοί συνεδρίαζαν, ακτιβιστές της Greenpeace και άλλων οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, διαμαρτύρονταν ενάντια στην επικύρωση της συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διασκέψεων στο Λουξεμβούργο. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ταχθεί κι αυτή ενάντια στην επικύρωση της CETA σε επόμενα συμβούλια υπουργών.

«Δεν προκαλεί έκπληξη η έλλειψη ομόφωνης υποστήριξης σε μία συμφωνία τόσο αμφιλεγόμενη όσο η CETA. Οι προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για βελτιώσεις στη συμφωνία μέσα από την ερμηνευτική της δήλωση απέτυχαν να καθησυχάσουν σχετικά με τους κινδύνους.

Η καθυστέρηση στην επικύρωση μπορεί όμως να αποτελέσει μία ευκαιρία για να καταψηφιστεί η συμφωνία και να μπουν τα δικαιώματα των πολιτών πάνω από τα κέρδη των πολυεθνικών», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στις TTIP, CETA και TiSA στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την επικύρωση, η Ε.Ε. και ο Καναδάς θα επιδιώξουν να υπογραφεί επίσημα η CETA στην προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες στις 27 Οκτωβρίου.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των υπουργών, η CETA προβλέπεται να εφαρμοστεί προσωρινά μετά την επικύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η σχετική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2016 ή τις αρχές του 2017.

Η Greenpeace καλεί τον κ. Σταθάκη να αξιοποιήσει το υπάρχον κλίμα ενάντια στη συμφωνία και να δηλώσει την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην επικύρωσή της.

Διαφήμιση