Αρχική Ειδήσεις Στη Βουλή το ν/σ κύρωσης της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα

Στη Βουλή το ν/σ κύρωσης της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα

0
Διαφήμιση

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων, την παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές σύγχρονες απειλές για τη ζωή του πλανήτη.

Η Συμφωνία των Παρισίων, στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Αν. ΥΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, θεωρείται ότι δημιουργεί ένα διαρκές, δεσμευτικό και διαφανές νομικό καθεστώς, όπου όλες οι χώρες της γης αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Περιέχει ένα μηχανισμό επανεξέτασης που την καθιστά φιλόδοξη, διότι σημαίνει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να επανεξετάζουν και να αυξάνουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κάθε 5 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος της κλιματικής ουδετερότητας κατά το δεύτερο μισό του αιώνα, που επίσης έχει τεθεί στην Συμφωνία.

Επισημαίνεται ότι η Συμφωνία των Παρισίων θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον, τουλάχιστον 55 χώρες, που θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν καταθέσει στον ΟΗΕ τα έγγραφα επικύρωσης της.

Μέχρι στιγμής, από τις χώρες που θεωρούνται ως σημαντικές οικονομίες που έχουν παράλληλα και υψηλά ποσοστά των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν -από κοινού- την κύρωση της Συμφωνίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2016. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να κυρώσει την Συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που φέρνει σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή για κύρωση.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here