Αρχική Ειδήσεις Τρεις κόκκινες γραμμές για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ

Τρεις κόκκινες γραμμές για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ

0
Διαφήμιση

Τρεις «κόκκινες γραμμές» για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θέτει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη σημερινή συνάντηση της ιταλικής εταιρείας SNAM και του υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη.

Υπενθυμίζεται ότι η SNAM πρόκειται να εξαγοράσει μέρος των μετόχων του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου το ποσοστό της αζέρικης SOCAR, η οποία αναδείχθηκε πλειοδότης στον σχετικό διαγωνισμό, να περιοριστεί κάτω από το 50%, όπως ορίζει η σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προϋποθέσεις που τίθενται αφορούν τα εξής:

  • Τον απόλυτο σεβασμό της διευθέτησης της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η SOCAR δεν μπορεί να διαθέτει ποσοστό μεγαλύτερο από 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ και οφείλει να περιοριστεί σε ρόλο παθητικού μετόχου.
  • Στη μη μεταβολή του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ, που τυχόν αμφισβήτησή του θα οδηγούσε σε ακύρωση του διαγωνισμού.
  • Στη διατήρηση του καθεστώτος που διαμορφώθηκε, μετά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση για τον ΔΕΣΦΑ.

Από το υπουργείο, επισημαίνεται ακόμη ότι «η κυβέρνηση εργάζεται για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής και των νοικοκυριών»

Τονίζεται, τέλος, ότι «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία» και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται εποικοδομητικά.

Σημειώνεται ότι χθες, ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Διαφήμιση