Αρχική Ανακύκλωση Απαγορευμένο είδος τα πλαστικά ποτήρια και πιάτα στη Γαλλία

Απαγορευμένο είδος τα πλαστικά ποτήρια και πιάτα στη Γαλλία

0
Διαφήμιση

Με νέο νόμο που θα ισχύσει από το 2020 η Γαλλία απαγορεύει τη χρήση όλων των πλαστικών ποτηριών, πιάτων και μαχαιροπίρουνων και θα επιτρέπει την κυκλοφορία μόνο υποκατάστατων που θα κατασκευάζονται από υλικά βιολογικής προέλευσης με δυνατότητα ανακύκλωσης.

Με 4,73 δισεκατομμύρια πλαστικά ποτήρια να καταλήγουν στα σκουπίδια στη Γαλλία μόνο το 2015 και περίπου 17 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες να χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, ο νέος νόμος έχει στόχο να βάλει τέλος στην εξάρτηση της Γαλλίας από τα πλαστικά είδη μίας χρήσης.

Οι πλαστικές σακούλες θα απαγορευτούν στα καταστήματα φρούτων και λαχανικών από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ η απαγόρευση των πλαστικών πιάτων και ποτηριών θα εφαρμοστεί το 2020, προκειμένου να υπάρξει χρόνος προσαρμογής για τους κατασκευαστές.

Αν και ο νόμος υποστηρίζεται ευρέως από τους ακτιβιστές στη Γαλλία, εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτόν υποστηρίζουν ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

Για αυτό το λόγο, η Pack2Go, μία οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους κατασκευαστές συσκευασιών ανακοίνωσε ότι θα καταπολεμήσει το νέο νόμο.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει το σωστό και να αναλάβει νομική δράση κατά της Γαλλίας για παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Ήμον Μπέιτς. «Αν δεν το πράξουν αυτοί, θα το κάνουμε εμείς», πρόσθεσε.

Πηγές: https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/09/19/france-bans-plastic-plates-and-cutlery/,

http://www.huffingtonpost.com/entry/france-plastic-cup-plates-ban_us_57df66d4e4b08cb14096812c

Διαφήμιση