Αρχική Ειδήσεις Τα περιστέρια μπορούν να διαβάζουν! -Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Τα περιστέρια μπορούν να διαβάζουν! -Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

0

Τα περιστέρια μπορούν να μάθουν να διακρίνουν πραγματικές λέξεις από τυχαία γράμματα στη σειρά, απλά κοιτάζοντας τους συνδυασμούς των γραμμάτων τους, σύμφωνα με νέα μελέτη διεθνούς ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Οτέιγκο στη Νέα Ζηλανδία και το Πανεπιστήμιο του Ρουρ στη Γερμανία.

Τα περιστέρια έχουν την ικανότητα να «διαβάζουν» και ίσως διαθέτουν υψηλότερη νοημοσύνη ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, μπορούν να μάθουν να διακρίνουν πραγματικές λέξεις από τυχαία γράμματα στη σειρά, απλά κοιτάζοντας τους συνδυασμούς των γραμμάτων τους, αναφέρει η έρευνα.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι ένα μη πρωτεύον είδος διαθέτει τη λεγόμενη «ορθογραφική ικανότητα», δηλαδή την ικανότητα να αναγνωρίζει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο που αντιπροσωπεύεται σε δύο διαστάσεις, όπως μία λέξη.

Στο πείραμα, χρησιμοποιήθηκε μία ομάδα 18 περιστεριών, από τα οποία επιλέχθηκαν τα 4 πιο έξυπνα και εκπαιδεύτηκαν για διάστημα οκτώ μηνών.

Οι ερευνητές έστρεφαν ένα φως μέσα από τρεις τρύπες ώστε να τραβήξουν την προσοχή των πουλιών, και λίγο μετά παρουσίαζαν τρόφιμα σε ένα μικρό δίσκο.

Αφού η διαδικασία ολοκληρώθηκε αρκετές φορές, τα περιστέρια έμαθαν τελικά ότι το φαγητό ακολουθεί την αναλαμπή του φωτός, προκαλώντας τα να ραμφίζουν το φως σε αναμονή για τροφή.

Τα περιστέρια εκπαιδεύτηκαν να ραμφίζουν λέξεις με τέσσερα γράμματα που εμφανίζονταν στις τρεις τρύπες ή να ραμφίζουν το σύμβολο ενός αστεριού όταν εμφανιζόταν μία μη-λέξη.

Η ομάδα προσέθετε λέξεις μία προς μία, και τα τέσσερα περιστέρια στο τέλος διέθεταν λεξιλόγια που κυμαίνονταν από 26 έως 58 λέξεις, καθώς και πάνω από 8.000 μη-λέξεις.

Για να διαπιστωθεί αν τα περιστέρια μάθαιναν να διακρίνουν πραγματικά λέξεις από μη-λέξεις και όχι ότι απλώς τις απομνημόνευαν, οι ερευνητές εισήγαγαν λέξεις που τα πουλιά δεν είχαν δει ποτέ πριν.

Τα περιστέρια ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ποιες ήταν οι νέες λέξεις, σε μεγάλο ποσοστό, εντοπίζοντας ζεύγη γραμμάτων όπως «ΕΝ» και «AL» που ήταν πιο πιθανό να αποτελούν κομμάτια λέξεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Ντέμιαν Σκαρφ.

«Τα περιστέρια χωρίζονται εξελικτικά κατά 300 εκατομμύρια χρόνια από τον άνθρωπο και έχουν εντελώς διαφορετικές αρχιτεκτονικές εγκεφάλου, αλλά εμφανίζουν μια τέτοια δεξιότητα όπως η ορθογραφική επεξεργασία. Πρόκειται για κάτι εκπληκτικό», δήλωσε ο συνεπικεφαλής της μελέτης, Ονούρ Γκουντουρκούν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη υποδεικνύει ότι τα πουλιά είναι ιδανικά για χρήση σε μελέτες που επιδιώκουν να διερευνήσουν την εξελικτική προέλευση της ανθρώπινης γλώσσας.

Πηγές:http://www.livescience.com/56176-pigeons-can-learn-to-recognize-words.html
http://www.otago.ac.nz/news/news/otago622303.html

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here