Αρχική Ειδήσεις Σημαντική διάκριση για ελληνίδα ερευνήτρια στην Κρήτη

Σημαντική διάκριση για ελληνίδα ερευνήτρια στην Κρήτη

0
Διαφήμιση

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαικό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), ο νέος γύρος χρηματοδοτήσεών του στο πλαίσιο του Starting Grant – ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα Starting Grant του (ERC)- αφορά 325 πολλά υποσχόμενους Ευρωπαίους ερευνητές, οι οποίοι θα ενισχυθούν συνολικά με 485 εκατ. ευρώ. Κάθε ένας θα λάβει έως 1,5 εκατ. ευρώ για διάστημα έως πέντε ετών. Μεταξύ αυτών και μια Ελληνίδα

Πρόκειται για την δρ. Βασιλική Νικολετοπούλου, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, η οποία είναι η μόνη από την Ελλάδα που επελέγη για χρηματοδότηση.

Το εν λόγω πρόγραμμα υποστηρίζει νέους ταλαντούχους επιστήμονες, προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθούν και να ξεκινήσουν τη δική τους ομάδα από διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές.

Οι περισσότεροι θα πραγματοποιήσουν την έρευνά τους στη Γερμανία (61), στη Βρετανία (59) και στη Γαλλία (46). Το ERC δέχθηκε συνολικά 2.935 προτάσεις και αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το 11%. Περίπου το 30% των ερευνητών είναι γυναίκες.

Η έρευνα της δρος Νικολετοπούλου γεφυρώνει τα πεδία της νευροεπιστήμης και του μεταβολισμού. Θα μελετήσει τον ρόλο του μεταβολισμού των νευρικών κυττάρων -και ειδικότερα της αυτοφαγίας (βασικής μεταβολικής οδού)- στη συναπτική πλαστικότητα.

Γενετικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η αυτοφαγία παίζει κρίσιμο ρόλο στην διατήρηση της ακεραιότητας του κυττάρου, αλλά παραμένει άγνωστος ο ρυθμιστικός της ρόλος στον εγκέφαλο. Η χρηματοδοτούμενη έρευνα της Βασιλικής Νικολετοπούλου έχει ως στόχο να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η αυτοφαγία ρυθμίζει την συναπτική πλαστικότητα και το πώς η απορρύθμισή της οδηγεί σε ελαττώματα στις συνάψεις και σε συμπεριφορικές διαταραχές.

H Βασιλική Νικολετοπούλου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά και εκπόνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία. Το 2011 έγινε μέλος στην ομάδα του καθηγητή Νεκτάριου Ταβερναράκη ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια.

Το 2014 η Ακαδημία Αθηνών είχε απονείμει το Βραβείο Θεοδώρου Αρεταίου, με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, στους Νεκτάριο Ταβερναράκη, Νίκο Κούρτη και Βασιλική Νικολετοπούλου για εργασία τους στον κλάδο των Ιατροβιολογικών Επιστημών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here