Αρχική Ειδήσεις «Ανακάλυψη του πλησιέστερου στην Γη δυνητικά κατοικήσιμου εξωπλανήτη»

«Ανακάλυψη του πλησιέστερου στην Γη δυνητικά κατοικήσιμου εξωπλανήτη»

0
Διαφήμιση

Με αφορμή την φθινοπωρινή ισημερία το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο έχει προσκαλέσει τον επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Διάχυσης των Επιστημών του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ΕSO) Lars Lindberg Christensen, ο οποίος θα μιλήσει σχετικά με την πρόσφατη πολύ σημαντική ανακάλυψη από το ΕSO ενός δυνητικά κατοικήσιμου πλανήτη στον Εγγύτατο του Κενταύρου, το πλησιέστερο άστρο στην Γη μετά τον Ήλιο.

Τίτλος της ομιλίας είναι «Εγγύτατος Κενταύρου β: Ένας πλανήτης γύρω από το πλησιέστερο άστρο» και θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (ώρα 18:30).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Lars Lindberg Christensen συμμετέχει, ως Επικεφαλής Ενημέρωσης του Κοινού, στο πρόγραμμα Pale Red Dot, στο πλαίσιο του οποίου έγινε η παραπάνω ανακάλυψη, ενώ το 2005 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Tycho Brahe για την προσφορά του στην διάχυση των επιστημών.

Παράλληλα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο θα προβάλλεται η ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» (ώρες 18:30, 19:30 και 20:30), ενώ το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα υποδέχεται το κοινό και θα το ξεναγεί στους χώρους του από τις 18:00 έως τις 20:00.

Όλα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο, απαραίτητα είναι όμως τα Δελτία εισόδου που θα διανέμονται από τις 17:30 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Σημειώνεται ότι η ομιλία του κ. Christensen θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία στα Ελληνικά.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936177143, στο fax: 2109417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: public@eef.edu.gr. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Λίγα λόγια για την ομιλία του Lars Lindberg Christensen:

«Εγγύτατος Κενταύρου β: Ένας πλανήτης γύρω από το πλησιέστερο άστρο» 

Η είδηση της ανακάλυψης ενός πλανήτη γύρω από το πλησιέστερο στη Γη άστρο (εκτός του Ήλιου μας), έκανε το γύρο του κόσμου πριν από μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για μία δεύτερη Γη; Μήπως το άστρο αυτό είναι τόσο διαφορετικό από τον Ήλιο μας ώστε να μην μπορεί να φιλοξενεί πλανήτες με ζωή;

Το τριπλό αστρικό σύστημα του α-Κενταύρου αποτελεί τον βασικό στόχο του ερευνητικού προγράμματος Breakthrough Starshot, για την κατασκευή ταχύτατων νανοδιαστημοσυσκευών, οι οποίες ίσως μελλοντικά καταφέρουν να προσεγγίσουν αυτό το σύστημα μέσα σε 20 μόλις χρόνια, αντί για τα δεκάδες χιλιάδες χρόνια που απαιτούνται με την υπάρχουσα τεχνολογία.

Η νέα αυτή ανακάλυψη δημιουργεί επιπλέον ενθουσιασμό και προσμονή για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Καθόλη την διάρκεια των παρατηρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν με ένα από τα τηλεσκόπια του ESO, υλοποιήθηκε και το πρόγραμμα Pale Red Dot, το οποίο αποτέλεσε μία μοναδική ενημερωτική δράση.

Πρόκειται για μία τολμηρή και πρωτοποριακή πρωτοβουλία των αστρονόμων που συμμετείχαν στις έρευνες αυτές, προκειμένου να γνωστοποιήσουν στο ευρύτερο κοινό όλες τις πτυχές ενός ερευνητικού προγράμματος.

Ζωή στο Σύμπαν: Ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση

Η ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» μας προσκαλεί σε μια συναρπαστική αναζήτηση της ζωής πέρα από την Γη.

Ξεκινώντας από την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, η παράσταση εστιάζει στα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας συστήματος που είναι πιθανότερο να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής, καθώς και στις σημαντικότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για τον εντοπισμό και την μελέτη ενός εξωπλανήτη.

Τι θα μπορούσε άραγε να κρύβεται ανάμεσα στα αναρίθμητα άστρα των δισεκατομμυρίων γαλαξιών του Σύμπαντος;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here