Αρχική Καινοτομία Μετακίνησαν μικρά αντικείμενα με τη χρήση μελωδιών!

Μετακίνησαν μικρά αντικείμενα με τη χρήση μελωδιών!

0
Διαφήμιση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του ‘Ααλτο στη Φινλανδία έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη για τον έλεγχο της κίνησης των πολλαπλών αντικειμένων σε μια επιφάνεια με τη χρήση μόνο μιας δόνησης από ακουστική πηγή!

Παίζοντας προσεκτικά ειδικές μελωδίες, οι επιστήμονες μπόρεσαν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα (!) να μετακινήσουν πολλαπλά αντικείμενα σε μια δονούμενη πλάκα προς επιθυμητούς στόχους.

Αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες, για παράδειγμα, να γράψουν εξ αποστάσεως λέξεις που αποτελούνταν από κομμάτια μετάλλου στην πλάκα, παίζοντας απλώς μια μελωδία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του ‘Ααλτο, με επικεφαλής τον Βίλε Λιιματάινεν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”. Στα πειράματά τους, εκτός από μεταλλικά αντικείμενα, χρησιμοποίησαν επίσης μικροσκοπικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα, σταγόνες νερού, σπόρους φυτών κ.α.

Τα πρώτα σχετικά πειράματα έγιναν από τον «πατέρα» της σύγχρονης ακουστικής Ernst Chladni, ο οποίος το 1787 πειραματιζόταν με την μετακίνηση άμμου πάνω σε ένα πιάτο δονούμενο από ήχους. Ανάλογα με τη συχνότητα των ήχων, οι κόκκοι άμμου κατευθύνονταν προς διάφορες θέσεις, εκ πρώτης όψεως τυχαίες.

Έκτοτε, όμως, η δυνατότητα ακουστικής «χειραγώγησης» έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου, με αποκορύφωμα τη νέα έρευνα, η οποία δείχνει πως είναι εφικτή η μετακίνηση πολλαπλών μικροαντικειμένων όχι προς τυχαίες αλλά προς ελεγχόμενες κατευθύνσεις, ανάλογα με τις μελωδίες και τις αντίστοιχες ακουστικές δονήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here