Αρχική Υγεία - Διατροφή Αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη κύησης στους θερινούς μήνες

Αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη κύησης στους θερινούς μήνες

0
Διαφήμιση

Ο διαβήτης κύησης – που προκύπτει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – μπορεί να είναι πιο συχνός το καλοκαίρι από ό, τι σε άλλες εποχές, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική σουηδική έρευνα.

Η μελέτη δεν μπορούσε να αποδείξει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ εποχές και κύησης ποσοστά διαβήτη. Ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ποσοστά της κατάστασης εκτινάχθηκαν από περίπου 3% των κυήσεων το Μάρτιο, σε σχεδόν 6% τον Ιούνιο.

Η έρευνα “χρήζει περαιτέρω αξιολόγησης», δήλωσε ο Δρ Robert Courgi ενδοκρινολόγος στο νοσοκομείο Northwell Health’s Southside hospital της Νέας Υόρκης, όμως, προς το παρόν, “όλες οι γυναίκες – με ή χωρίς ιστορικό διαβήτη κύησης – πρέπει να προγραμματίσετε για έλεγχο ζάχαρη τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ανεξάρτητα από την εποχή, “είπε.

Σύμφωνα με την American Diabetes Association, μέχρι το 9,2% των κυήσεων μπορεί να επηρεαστεί από διαβήτη κύησης.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 11.500 έγκυες γυναίκες και πραγματοποιήθηκε – με επικεφαλής την Δρ Αναστασία Κατσαρού- από το Πανεπιστήμιο της Λουντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σκένε του Μάλμε στη Σουηδία.

Η ομάδα της παρακολουθούνται εποχιακές τάσεις στα ποσοστά του διαβήτη κύησης, καθώς και τις διακυμάνσεις στο πόσο γρήγορα τα σώματα των γυναικών ήταν σε θέση να επεξεργαστούν τη ζάχαρη που έτρωγαν (ανοχή στη γλυκόζη).

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 11.538 εγκύους γυναίκες, από τις οποίες οι 487 (ποσοστό 4,2%) είχαν εμφανίσει διαβήτη για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Όπως έδειξε η ανάλυση, η συχνότητα των περιστατικών διαβήτη κύησης στο σύνολο των κυήσεων κυμαινόταν από 2,9% τον Μάρτιο σε 5,8% τον Ιούνιο. Ο μέσος όρος ανά εποχή ποίκιλλε από 3,3% την άνοιξη έως 5,5% το καλοκαίρι.

Προηγούμενες έρευνες είχαν επιβεβαιώσει την εποχικότητα του διαβήτη τύπου-1, αλλά όχι του διαβήτη τύπου-2 και του διαβήτη κύησης.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών ανοχής γλυκόζης των γυναικών έδειξε επίσης ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα φάνηκαν να αυξάνονται μαζί με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των γυναικών ήταν υψηλότερα και τα ποσοστά τους και ο διαβήτης κύησης ήταν 51% υψηλότερο από ό, τι κατά τους χειμερινούς μήνες.

Γιατί η εποχιακή διαφορά;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να επηρεάσει τη σύνθεση του κυκλοφορούντος αίματος, αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, αυτό παραμένει μια θεωρία και “απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνήσει τη σημασία αυτών των ευρημάτων,” ανέφερε η ομάδα Κατσαρού

Διαφήμιση