Αρχική Ειδήσεις ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: Αυξάνονται τα τιμολόγια του νερού σε όλη την Ελλάδα

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: Αυξάνονται τα τιμολόγια του νερού σε όλη την Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την «έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του» οδηγεί σε αύξηση των τιμολογίων στις υπηρεσίες ύδατος, υποστηρίζει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η οργάνωση, «η προτεινόμενη ΚΥΑ αντιμετωπίζει το ζήτημα με ένα καθαρό οικονομίστικο και λογιστικό τρόπο και δίνει την εντύπωση ότι ο μοναδικός της στόχος είναι να καλυφθούν οι πάροχοι ύδατος και ότι η γνώση – ανάκτηση του συνολικού κόστους των υδάτινων πόρων οδηγεί αυτόματα σε αύξηση της τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος».

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο, «τόσο ο χρόνος που επελέγη, όσο και οι αλλεπάλληλες παλινωδίες στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η διαβούλευση, την κατέστησαν για μία ακόμη φορά προσχηματική και διεκπεραιωτική, αποκλείοντας επί της ουσίας τους πολίτες και την κοινωνία, ενώ ούτε με αυτή την αφορμή κατάφερε να πραγματοποιήσει την παρθενική του συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων και να γνωμοδοτήσει, ως όφειλε, παρόλο που έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε».

«Είναι βέβαιο», εκτιμά, ότι «η παράκαμψη των συμμετοχικών διαδικασιών, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ΚΥΑ από τους πολίτες ως ένα ακόμα μνημονιακό μέτρο και ένα νέο χαράτσι, παρότι ο στόχος της θα έπρεπε να αποσοβεί νέες οικονομικές επιβαρύνσεις και να προωθεί μεθοδολογίες και προτάσεις που να συμβάλουν στη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων».

Όπως αναφέρει το Δίκτυο, «η εξαίρεση από τις διατάξεις της ΚΥΑ των υπηρεσιών ύδατος για ενεργειακή χρήση, δίνει για μια ακόμα φορά το άλλοθι στην ταπείνωση/εξαφάνιση του υδροφόρου ορίζοντα και την εξάλειψη/καταστροφή υδροφόρων σωμάτων κατά την εξόρυξη του λιγνίτη για την λεγόμενη “φθηνή” εθνική παραγωγή ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, “νομιμοποιείται” η συνεχής αφαίρεση υδάτινων πόρων από τις τοπικές κοινωνίες και από όλες τις υπόλοιπες χρήσεις και συνεχίζεται χωρίς (οικονομικό) κόστος η αφαίμαξη του φυσικού – περιβαλλοντικού πόρου».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «παρόλο που η ΚΥΑ έχει πλήρη εφαρμογή για υπηρεσίες ύδατος για αναψυχή (πλην της ύδρευσης) και βιομηχανική χρήση, δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο κείμενο για τους ειδικούς κανόνες υδροδότησης, ιδιαίτερα για το τουριστικό νερό και τα νερά ψύξης στη βιομηχανία».

Καταλήγοντας, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS υπογραμμίζει, ότι «παρά τις χρόνιες αγκυλώσεις της κεντρικής εξουσίας σε αυτό το ζήτημα, είναι αναγκαία και άμεση προτεραιότητα η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και την εφαρμογή κανόνων ορθολογικής διαχείρισης, δίκαιης κατανομής βαρών ευθυνών και επιβράβευσης», προσθέτοντας ότι «αποτελεί τεράστιο λάθος η προσπάθεια να παίξει το ρόλο αυτό η Ειδική Γραμματεία Υδάτων».

Διαφήμιση