Αρχική Ειδήσεις Σε δημόσια διαβούλευση το θεσμικό πλαίσιο αναδιοργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Σε δημόσια διαβούλευση το θεσμικό πλαίσιο αναδιοργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

0
Διαφήμιση

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την προσαρμογή της στις προβλέψεις των Κοινοτικών Οδηγιών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέων αγορών ενέργειας που θα επιτρέπουν σε προμηθευτές και παραγωγούς καλύτερο προγραμματισμό και διαχείριση του ρίσκου με τελικό στόχο τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Επίσης, θωρακίζονται οι αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και προσδιορίζονται οι ρόλοι των φορέων εποπτείας και λειτουργίας των αγορών.

Αναλυτικά, δημιουργούνται οι αγορές:

  • Χονδρική Αγορά Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας: Η αγορά στην οποία τυγχάνουν διαπραγμάτευσης Προθεσμιακά Προϊόντα Ηλεκτρικής Ενέργειας.
  • Αγορά Επόμενης Ημέρας: Η αγορά στην οποία πραγματοποιούνται συναλλαγές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με υποχρέωση φυσικής παράδοσης την επόμενη ημέρα.
  • Ενδοημερήσια Αγορά: Η αγορά στην οποία πραγματοποιούνται συναλλαγές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με υποχρέωση φυσικής παράδοσης, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Εντολών Συναλλαγών στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και αφορούν την Ημέρα Εκπλήρωσης Φυσικής Παράδοσης.

Επίσης, με την αγορά εξισορρόπησης εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες εφεδρείες ισχύος.

“Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας” επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει, μέχρι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Διαφήμιση