Αρχική Καταστροφές Πυροδοτεί την εμφάνιση των τυφώνων παγκοσμίως η κλιματική αλλαγή

Πυροδοτεί την εμφάνιση των τυφώνων παγκοσμίως η κλιματική αλλαγή

0
Διαφήμιση

Από το 1977, η συχνότητα εμφάνισής των τυφώνων αυτών έχει ανέβει από μία φορά σε τέσσερις το χρόνο, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολάινα των ΗΠΑ.

Η ένταση των τυφώνων της Ασίας έχει αυξηθεί κατά περίπου 12% μέσα σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Η αλλαγή είναι πιο αισθητή για τις καταιγίδες με ανέμους τουλάχιστον 209 χιλιομέτρων ανά ώρα, δηλαδή των κατηγοριών 4 και 5.

Τέτοια πρόσφατα καιρικά φαινόμενα περιλαμβάνουν τον τυφώνα Lionrock τον Αύγουστο, που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 17 ανθρώπων στην Ιαπωνία, και τον τυφώνα Haiyan στις Φιλιππίνες το 2013, που προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων από 6.000 ανθρώπων και ανυπολόγιστες ζημιές.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Γουέι Μέι, η ενίσχυση αυτών των φαινομένων συνδέεται με την αύξηση της θερμότητας της θάλασσας κοντά στις ακτές. Αυτή η θερμότητα παρέχει περισσότερο «καύσιμο» για τους τυφώνες.

Μαζί με ένα μεγάλο μέρος της ακτής της Ασίας, το νερό έχει θερμανθεί κατά σχεδόν 0,8 βαθμούς Κελσίου από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η μελέτη δεν εξέτασε γιατί το νερό θερμαίνεται, αλλά αυτό πιθανόν οφείλεται σε ένα συνδυασμό φυσικών τοπικών καιρικών φαινομένων και την αύξηση της θερμοκρασίας από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

«Ανακαλύψαμε ότι η αυξημένη ένταση των τυφώνων οφείλεται στον ενισχυμένο ρυθμό εντατικοποίησής τους, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με την τοπικά αυξημένη θερμοκρασία της επιφάνειας του ωκεανού στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία», αναφέρει η μελέτη.

Καθώς ο πλανήτης θα συνεχίσει να θερμαίνεται περισσότερο στο μέλλον, οι τυφώνες αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο έντονοι, ιδιαίτερα στην περιοχή όπου βρίσκονται κομμάτια της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νότιας και Βόρειας Κορέας και της Ταϊβάν, προειδοποιεί η Μέι.

Για τα καιρικά φαινόμενα πριν από το 1987 υπάρχει η θεωρία ότι οι ταχύτητες των ανέμων τους είχαν υποτιμηθεί, αλλά η Μέι πιστεύει ότι τότε οι μετρήσεις ίσως ήταν πιο αξιόπιστες, καθώς τα αεροπλάνα συνήθιζαν να πετούν μέσα σε καταιγίδες για να μετρήσουν την έντασή τους.

Διαφήμιση