Αρχική Υγεία - Διατροφή Η απώλεια βάρους από βαριατρική επέμβαση αντιστρέφει την πρόωρη γήρανση

Η απώλεια βάρους από βαριατρική επέμβαση αντιστρέφει την πρόωρη γήρανση

0
Διαφήμιση

Η απώλεια βάρους από βαριατρική χειρουργική επέμβαση φαίνεται να αντιστρέψει την πρόωρη γήρανση που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της «Frontiers in CardioVascular Biology (FCVB) στη Φλωρεντία, από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.

Η έρευνα έγινε από τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Τα ευρήματα έδειξαν ότι δύο χρόνια μετά από τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους υπήρξε σημαντική μείωση της φλεγμονής και επιμήκυνση των τελομερών.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 76 άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος 44,5 κιλά/ τετραγωνικό μέτρο και μέση ηλικία τα 40 έτη. Τα άτομα αυτά είχαν προσπαθήσει να αδυνατίσουν με δίαιτες και γυμναστική χωρίς κανένα αποτέλεσμα και έτσι αναγκάστηκαν να κάνουν βαριατρική επέμβαση.

Με τις μέχρι σήμερα μελέτες είχε γίνει γνωστό ότι τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία έχουν μικρότερα τελομερή από του υπόλοιπους ανθρώπους, γεγονός που προκαλεί πρόωρη γήρανση ζωτικών οργάνων του σώματος, όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά έως κατά 8,8 χρόνια. Εκτός από αυτό υπάρχουν στον οργανισμό τους και υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών, που είναι κυτταρικοί αγγελιοφόροι οι οποίοι συχνά επιδεινώνουν τη νόσο.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η διαδικασία της γήρανσης προκαλείται στον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες, το οποίο όμως εμφανίζεται από την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης, την κακή διατροφή και το κάπνισμα.

Έτσι αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες στα λιποκύτταρα, οδηγώντας σε βράχυνση των τελομερών που αποτελεί δείκτη της γήρανσης, ένα είδος εσωτερικού ρολογιού των κυττάρων.

Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται τα τελομερή χάνουν ένα μικρό κομμάτι του DNA, με αποτέλεσμα, όταν γίνονται πολύ μικρά, να μην μπορούν πλέον να διαιρεθούν και τελικά να πεθαίνουν.

Με τη μελέτη αυτή ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η βαριατρική χειρουργική όχι μόνο μείωσε το σωματικό βάρος τους κατά 30-40% αλλά τους ανανέωσε τα κύτταρα και αντίστρεψε τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας που σχετίζονται με τη γήρανσή τους.

Αυτό που κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των ερευνητών σύμφωνα με τον Dr. Hohensinner, ήταν η μείωση της οξείδωσης των κυττάρων. Διαπίστωσαν ότι 2 χρόνια μετά την επέμβαση η οξειδωτική βλάβη στα τελομερή είχε υποτριπλασιαστεί και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κύτταρα γίνονται νεώτερα εξαιτίας της μικρότερης μείωσης του μήκους των τελομερών από την οξείδωση.

 

Πηγή: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160708081709.htm

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here