Αρχική Καταστροφές Διπλό πρόστιμο για τα απόβλητα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Διπλό πρόστιμο για τα απόβλητα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

0
Διαφήμιση

Βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς αν και πέρασαν επτά χρόνια από την προηγούμενη καταδίκη εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανόνες επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων.

Οι δικαστές επέβαλαν διπλό πρόστιμο, το πρώτο είναι κατ΄αποκοπήν και ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ και το δεύτερο ημερήσιο που φτάνει τα 30.000 ευρώ.

Το Δικαστήριο είχε διαπιστώσει το Σεπτέμβριο του 2009, ότι η Ελλάδα δεν εφάρμοζε τις κοινοτικές οδηγίες για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, δεδομένου ότι παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια η κατασκευή διαφόρων εγκαταστάσεων καθώς και τριών χώρων απόθεσης για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Οι δικαστές έκριναν σήμερα ενδεδειγμένη για την αποφυγή επανάληψης ανάλογων παραβιάσεων στο μέλλον, την επιβολή στην Ελλάδα ενός κατ’ αποκοπήν προστίμου ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί στον προυπολογισμό της ΕΕ. Επιπλέον, από σήμερα τρέχει και ένα δεύτερο πρόστιμο 30.000 ευρώ ημερησίως, το οποίο θα επιβάλλεται μέχρι την ημέρα που θα διαπιστωθεί η πλήρης συμμόρφωσης της χώρας με την κοινοτική νομοθεσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2009, στην Ελλάδα βρίσκονταν προσωρινά αποθηκευμένοι 600.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων.

Διαφήμιση