Αρχική Καταστροφές Τρεις οι νεκροί της κακοκαιρίας στη Μεσσηνία

Τρεις οι νεκροί της κακοκαιρίας στη Μεσσηνία

0
Διαφήμιση

Τρεις είναι οι νεκροί από την κακοκαιρία που πλήττει τη Μεσσηνία. Μία γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από το πλημμυρισμένο υπόγειο σπιτιού στην περιοχή Πήδημα Μεσσηνίας και μία από υπόγειο διαμέρισμα στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ νεκρός είναι και ένας 80χρονος στο χωριό Θουρία. Έντονα προβλήματα παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας.

«Έχουμε χάσει τρεις ανθρώπους» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας. Όπως διευκρίνισε επρόκειτο για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που διέμεναν σε ισόγειες οικίες. «Τα νέα που έρχονται είναι συντριπτικά», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας στην ΕΡΤ, η νεκρή στην περιοχή Πήδημα είναι 63χρονη με κινητικά προβλήματα που δεν μπόρεσε να εγκαταλείψει την οικία της. Την άτυχη 63χρονη ανέσυρε η Πυροσβεστική.

Νεκρή από υπόγειο διαμέρισμα ανασύρθηκε και μία γυναίκα στην πόλη της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει υποβληθεί αίτημα προκειμένου να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή.

Η Πυροσβεστική ενίσχυσε το πρωί τις δυνάμεις της στην περιοχή της Καλαμάτας με 20 αντλίες από Αθήνα, 12 από Τρίπολη και ένα ερπυστριοφόρο όχημα.

Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους παρασέρνοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους και πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, ενώ οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας, είναι αναρίθμητες.

Από την κακοκαιρία υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο 232 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Τριπόλεως – Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων.

Στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον ‘Αγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων.

Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ στη Στούπα της Μάνης, ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί μέσα στη θάλασσα.

Μία αγνοούμενη στη Μηχανιώνα

Στο μεταξύ, μία γυναίκα αγνοείται στον δήμο Θερμαϊκού, περιοχή που επλήγη επίσης τις τελευταίες ώρες από σφοδρή βροχόπτωση. Όπως έγινε γνωστό, ο σύζυγός της ενημέρωσε τηλεφωνικά το πρωί το Α.Τ. Μηχανιώνας ότι αγνοείται η τύχη της. Κατά τον ίδιο, τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν χθες το βράδυ, όταν η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της.

Ο ίδιος φαίνεται να τη συμβούλευσε να σταθμεύσει το όχημα και να το εγκαταλείψει. Έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επικοινωνία μαζί της. Γύρω στις 5 τα ξημερώματα βρέθηκε το αυτοκίνητο αλλά η γυναίκα δεν βρισκόταν στο εσωτερικό του Ι.Χ..

«Βιβλική καταστροφή» στον δήμο Θερμαϊκού

Για «βιβλική καταστροφή» από την κακοκαιρία στον δήμο Θερμαϊκού έκανε λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δέντρα σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Μηχανιώνα.

«Είναι άσχημη η εικόνα στον Δήμο μας. Δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια. Τα συνεργεία του Δήμου, από χθες που ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους για να πάνε οι κάτοικοι σήμερα στις δουλειές τους» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μαυρομάτης.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης, τις επόμενες ώρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να κηρυχτεί ο Δήμος Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Προβλήματα και στη Λακωνία

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα την περιοχή των Μολάων.

Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε αργά τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης – Γυθείου. Τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το 24ο μέχρι το 26ο χιλιόμετρο λόγω συσσώρευσης υδάτων και η κυκλοφορία για Γύθειο γίνεται μέσω Σκάλας. Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

Στα σημεία όπου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα έχουν σπεύσει συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς και με εκσκαφικά μηχανήματα επιχειρούν και αποκαθιστούν τις βλάβες, ενώ οι διερχόμενοι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Η στάθμη του Ευρώτα έχει ανέβει επικίνδυνα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τάραψας-Σκάλας στο 19ο χιλιόμετρο, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού.

Σε επιφυλακή ο δήμος Πατρέων

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται ο δήμος Πατρέων, με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Μέτρα

  • Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για τον λόγο αυτό ο δήμος συστήνει:
  • Να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα.
  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.
  • Να περιοριστούν στις αναγκαίες μετακινήσεις.
  • Να αποφύγουν την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.
  • Κατά τη διάρκεια εμφάνισης της πλημμύρας:
  • Να εγκαταλείψουν τους υπόγειους χώρους και μετακινηθούν σε ασφαλές υψηλό σημείο.
  • Μη διασχίζουν χείμαρρους πεζή ή με το αυτοκίνητο.
  • Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
  • Να μείνουν μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
  • Να μη πλησιάζουν σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
  • Σε περίπτωση κινδύνου, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 – 112.
Διαφήμιση