Αρχική Ειδήσεις Αντικαταθλιπτικές ιδιότητες έχει η μεσογειακή διατροφή

Αντικαταθλιπτικές ιδιότητες έχει η μεσογειακή διατροφή

0
Διαφήμιση

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας όρος τον οποίο χρησιμοποίησε πρώτος ο φυσιολόγος Άνσελ Κις προκειμένου να περιγράψει τη διατροφή που ακολουθούσαν οι κάτοικοι της μεσογειακής «λεκάνης» όπως Έλληνες, Ισπανοί, Ιταλοί κ.λπ., και επικράτησε στον επιστημονικό χώρο.

Δεν είναι λίγες οι μελέτες, που έχουν κατά καιρούς αποδείξει την ευεργετική για τον οργανισμό επίπτωση της μεσογειακής διατροφής. Πρόσφατα μια Ισπανική μελέτη τη συνέδεσε με την πρόληψη κατά του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ενώ, πολλές άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει το πόσο θετικά λειτουργεί το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής έναντι των καρδιακών παθήσεων, καθώς και το πόσο προστατεύει από την «κακή» χοληστερόλη, ή την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου.

Τώρα μια νέα έρευνα, που έγινε σε πάνω από 10.000 υγιείς Ισπανούς, για μια περίοδο 6 ετών διαπίστωσε ότι η πρόσληψη τροφών που ανήκουν στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής προστατεύει και από την κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, οι Ισπανοί επιστήμονες κατέγραψαν αναλυτικά τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και αξιολόγησαν τα αποτελέσματα παρακολουθώντας συγχρόνως τα άτομα αυτά.

Οι επιστήμονες όπως ανέφεραν, αξιολόγησαν την κατανάλωση σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σε σύγκριση με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, την πρόσληψη αλκοόλ, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος, οσπρίων, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών

Ο επιστήμονες, στα 4,5 έτη παρακολούθησης διέγνωσαν 480 νέες περιπτώσεις κατάθλιψης (156 σε άνδρες και 324 σε γυναίκες).

Επιπροσθέτως, διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, ακόμα και με κάποιες μικρές παρεκκλίσεις ως προς αυτό, είχαν μείωση του κινδύνου να παρουσιάσουν κατάθλιψη κατά 30%.

Όπως είπαν οι ειδικοί, η πλούσια σε ελαιόλαδο διατροφή αυξάνει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο που είναι ο νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει την ψυχική διάθεση.

Οι τροφές που εμπεριέχονται στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής βοηθούν στη μείωση: της φλεγμονής του οργανισμού, του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και των βλαβών των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Ενώ, βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού, βοηθούν στην επούλωση «πληγών» των κυττάρων και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών τάσεων.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τον κόσμο να ξεκινήσει την πρόσληψη τροφών που βασίζονται στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται, καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να «πολεμήσουν» πολλές παθήσεις του οργανισμού τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here