Αρχική Ειδήσεις Διάσωση Χειρογράφου δύο αιώνων

Διάσωση Χειρογράφου δύο αιώνων

0
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο των ενεργειών του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου, ο σύλλογος ανέπτυξε συνεργασία από τον Οκτώβριο του 2015, με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, για τη συντήρηση των χειρογράφων της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με την άδεια του Ηγούμενου της Μονής Πατέρα Ιωσήφ.

Μια σπουδαία και ανεκτίμητη συλλογή από χειρόγραφα, κώδικες, έντυπα και έγγραφα που βρίσκονται στο Μουσείο της Μονής με ιδιαίτερη επιστημονική και πολιτιστική αξία, μεγάλο μέρος των οποίων κινδυνεύουν από τη φθορά του χρόνου.

Με στόχο τη διάσωση του σημαντικού αυτού πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος για τη Σκιάθο και τη χώρα, ο σύλλογος εγκαινίασε τη συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο ανταποκρίθηκε στο αίτημα του συλλόγου αναλαμβάνοντας τις εργασίες συντήρησης του Μολυβδόβουλου Γράμματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Καλλίνικου Δ΄, προς την Ιερά Μονή (1802).

Σύμφωνα με τους μελετητές πρόκειται για ένα σπάνιο χειρόγραφο, μέσα από το οποίο σκιαγραφούνται οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Οι εργασίες διήρκεσαν συνολικά τρεις μήνες, και περιλάμβαναν, στεγνό καθαρισμό, τεστ διαλυτότητας, τοποθέτηση σε θάλαμο υδρατμών, στερεώσεις των σχισιμάτων της περγαμηνής, επιπεδοποίηση του εγγράφου και κατασκευή αντιόξινου υποστηρίγματος για τη σωστή έκθεσή του. Το χειρόγραφο βρίσκεται προς έκθεσης στο Μουσείο της Ιεράς Μονής από την Παράσκευή 15 Ιουλίου 2016.

Η διάσωση μέσα από τη συντήρηση, του σπουδαίου αυτού κειμηλίου για τη Σκιάθο, τόσο για την παλαιότητά του όσο και για το περιεχόμενό του, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πολύτιμη συμβολή του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου.

Ο Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά την κυρία Ιωάννα Στεφανή, συντηρήτρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, για την άψογη συνεργασία, τον Ηγούμενο της Μονής για την υποστήριξη, και τον κ. Νίκο Νικολάου για την κάλυψη σημαντικού μέρους του κόστους των υλικών συντήρησης.

Για τον πολιτιστικό σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, αποτελεί προτεραιότητα η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως βασική υποχρέωση απέναντι στην ιστορία και στη συλλογική μνήμη.

Διαφήμιση