Αρχική Ειδήσεις Παχαίνει «διπλά» το βραδινό φαγητό

Παχαίνει «διπλά» το βραδινό φαγητό

0
Διαφήμιση

Η ώρα του δείπνου είναι πολύ σημαντική στην αύξηση του σωματικού βάρους, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι σε μελέτη τους κατέδειξαν πως όταν τρώμε αργά το βράδυ παίρνουμε δυο φορές περισσότερα κιλά από όταν τρώμε νωρίτερα.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόις μελέτησε δύο ομάδες ποντικών. Στην πρώτη ομάδα τα ζώα έτρωγαν σε ώρες που κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται, ενώ στη δεύτερη ομάδα έτρωγαν σε φυσιολογικές ώρες της ημέρας.

Στη μελέτη που διέρκεσε έξι μήνες, τα ποντίκια χωρίστηκαν σε δυο ομάδες οι οποίες διατρέφονταν με τροφές που περιείχαν πολλά  λιπαρά. Τα ζώα που έτρωγαν αργά τη νύχτα πήρα διπλάσιο σωματικό βάρος από ό,τι εκείνα που έτρωγαν νωρίτερα.

Μάλιστα, αυτό φάνηκε να ισχύει ακόμη και στις περιπτώσεις που τα ποντίκια είχαν την ίδια σωματική δραστηριότητα και έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες φαγητού.

«Ένα από στοιχεία που μας ενδιαφέρουν είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε βάρδιες, οι οποίοι τείνουν να είναι υπέρβαροι. Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε ότι το να τρως ακατάλληλες ώρες της ημέρας ενδεχομένως συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Deanne Arble.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κιρκαδικός ρυθμός – το εσωτερικό «ρολόι» του ανθρώπινου οργανισμού- διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πώς το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια.

«Ο τρόπος και οι αιτίες που ένας άνθρωπος παίρνει κιλά είναι περίπλοκη υπόθεση. Αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε και οι θερμίδες που καίμε. Ο καλύτερος προγραμματισμός των γευμάτων αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας» αναφέρει ο Fred Turek σπό το Κέντρο Ύπνου και Κιρκαδικής Βιολογίας του πανεπιστημίου Norwestern, όπου και πραγματοποιήθηκε η μελέτη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης πρέπει να επιβαβαιωθούν και στους ανθρώπους, ευελπιστώντας ότι θα ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία για τη διαδικασία μέσω της οποίας η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Θεωρείται ότι ο ύπνος, οι ορμόνες και η θερμοκρασία του σώματος παίζουν ρόλο στο πώς παίρνουμε κιλά. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity.

 

Πηγή: tanea

Διαφήμιση