Αρχική Ειδήσεις Οι κλιματικές αλλαγές επιδεινώνουν την ανισότητα αντρών- γυναικών

Οι κλιματικές αλλαγές επιδεινώνουν την ανισότητα αντρών- γυναικών

0

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τη σχέση γυναικών και ανδρών απέναντι τους κινδύνους και τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και παρουσιάζει με ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Τα στοιχεία, σημειώνει η ΓΓΙΦ «αναδεικνύουν την ανάγκη για την ένταξη της διάστασης του φύλου και στις πολιτικές για το περιβάλλον», όπως άλλωστε επισημάνθηκε από τον ΠΜΟ σε εκδήλωση της Επιτροπής του Ο.Η.Ε. για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών στη Γενεύη.

Ενδεικτικά, βλέπουμε ότι το 60-70% των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες ασχολείται με τη γεωργία, χωρίς να επωφελούνται ισότιμα με τους άνδρες. Π.χ. στην Ινδία μόλις το 11% των ατόμων που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας για την πρόγνωση του καιρού ήταν γυναίκες.

Το καταστροφικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου του 2004 στον Ινδικό προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων γυναικών λόγω άγνοιας κολύμβησης και ενδυματολογικών περιορισμών.

Από τα περίπου επτά εκατομμύρια πρόωρων θανάτων που προκαλούνται ετησίως λόγω μολυσμένου αέρα, τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια οφείλονται στη μόλυνση σε κλειστό χώρο όπου λόγω των κοινωνικών ρόλων υπάρχουν γυναίκες και παιδιά.

Η ξηρασία και η έλλειψη πόσιμου νερού εξαναγκάζει τις γυναίκες και τα κορίτσια να ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα, προκειμένου να μεταφέρουν νερό για τις οικιακές και τις γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες, κατάσταση που τις καθιστά ευάλωτες στην έμφυλη βία, ενώ τις εμποδίζει στην ενασχόληση με τη μόρφωσή.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here