Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέα παγκόσμια στρατηγική για τις ιογενείς ηπατίτιδες

Νέα παγκόσμια στρατηγική για τις ιογενείς ηπατίτιδες

0
Διαφήμιση

Σε μια ιστορική συμφωνία, προέβησαν 194 κράτη-μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στόχος της οποίας είναι η εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030.

Στην 69η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας που έλαβε χώρα στην Γενεύη της Ελβετίας, οι κυβερνήσεις ψήφισαν ομόφωνα την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την ιογενή ηπατίτιδα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το έναυσμα για την μεγαλύτερη παγκόσμια κυβερνητική δέσμευση στα χρονικά, όσον αφορά τις Ηπατίτιδες B και C.

Η νέα στρατηγική περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας σειράς από σχεδιασμούς πρόληψης και θεραπείας, οι οποίοι θα μειώσουν τους ετήσιους θανάτους κατά 65% και θα αυξήσουν την θεραπεία κατά 80%, σώζοντας 7.1 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Η ιογενής ηπατίτιδα είναι αιτία 1,4 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως κάθε χρόνο και αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες κίρρωσης του ήπατος και ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Ωστόσο, με τον διαθέσιμο εμβολιασμό και την αποτελεσματική θεραπεία της Ηπατίτιδας B, καθώς και την ολοκληρωτική θεραπεία της Ηπατίτιδας C, οι στόχοι της νέας στρατηγικής φαντάζουν απολύτως εφικτοί.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Με βάση πρόσφατες μελέτες, οι ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C, υπολογίζονται σε 135.000, εκ των οποίων το 80% δεν το γνωρίζει. Υπάρχει  ανάγκη για άμεση πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C στις νέες διαθέσιμες θεραπείες, οι οποίες κυκλοφορούν και στην Ελλάδα και έχουν τη δυνατότητα να εκριζώσουν τον ιό της ηπατίτιδας C, σχεδόν σε όλους τους ασθενείς, σε ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 97%.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος των νέων φαρμάκων -υπερβαίνει τις 35.000- θέτει περιορισμούς στην πρόσβαση των ασθενών και έως σήμερα συνολικά τα νέα φάρμακα έχουν λάβει 1500 ασθενείς.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να πετύχει καλύτερες τιμές στα φάρμακα και έως τις 13 Ιουνίου οι εταιρίες θα πρέπει να έχουν παραδώσει, στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και το κόστος του φαρμάκου τους.

Διαφήμιση