Αρχική Ειδήσεις Eπανεμφανίστηκε δυναμικά στο Θερμαϊκό το μπλέ καβούρι

Eπανεμφανίστηκε δυναμικά στο Θερμαϊκό το μπλέ καβούρι

0

Στη δεκαετία του ’60 ο Θερμαϊκός Κόλπος στη Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε έναν νέο ένοικο. Φημολογείται ότι μεταφέρθηκε εδώ από τον κόμβο του Μέριλαντ, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με τα ποντοπόρα πλοία που διασχίζουν τους ωκεανούς για να μεταφέρουν εμπορεύματα.

Πάνω τους εικάζεται ότι “σκάλωσε” ο γόνος του μπλε καβουριού που μόλις έφτασε στα νερά του Θερμαϊκού βρήκε φιλόξενο περιβάλλον, ζεστό κλίμα, υφάλμυρα νερά και θρεπτικές ουσίες από τις εκβολές των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα.

Το είδος φέρει την ονομασία “Callinectes sapidus” που εμπεριέχει το αρχαιοελληνικό “κάλλος” και παραπέμπει στην ομορφιά του, το συνθετικό nectes που σημαίνει κολυμβητής και το λατινικό sapidus που σημαίνει νόστιμος.

Κάποια στιγμή το μπλε καβούρι εξαφανίστηκε από τα νερά του κόλπου όμως τα τελευταία χρόνια επανεμφανίστηκε, αυτή τη φορά δυναμικά, καθώς ο πληθυσμός του πολλαπλασιάστηκε ραγδαία με αποτέλεσμα σήμερα να αλιεύονται χιλιάδες τόνοι το χρόνο από τα Κύμινα, τη Χαλάστρα και τη Μεθώνη για να ταξιδέψουν μέχρι τις πιο μεγάλες ιχθυαγορές της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου.

Εκατοντάδες τόνοι το χρόνο εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αγγλία και το Βέλγιο για να ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το μπλε καβούρι πωλείται από τους ψαράδες του Θερμαϊκού Κόλπου στην τιμή του ενός ευρώ ανά κιλό, ένα γκουρμέ πιάτο με κριθαράκι και μισό μπλε καβούρι μπορεί να συνοδεύεται στον κατάλογο ενός εστιατορίου από μια τιμή υψηλότερη των είκοσι ευρώ.

Πάντως, το προϊόν δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό και όσοι το καταναλώνουν το προτιμούν κυρίως την περίοδο της νηστείας και τώρα την Σαρακοστή.

Πέραν όμως της ζήτησης που μπορεί να έχει το μπλε καβούρι και του εισοδήματος που προσφέρει στους αλιείς, προκαλεί πονοκέφαλο στους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου καθώς τρέφεται με το γόνο του μυδιού και μάλιστα στις περιόδους της αναπαραγωγής των οστράκων.

Το αποτέλεσμα είναι ορισμένοι μυδοκαλλιεργητές που αναπτύσσουν σε ρηχά νερά τις καλλιέργειες να χάνουν από το καβούρι το 80% της παραγωγής των μυδιών τους. Ζημία που στην καλύτερη περίπτωση φτάνει το 30% της παραγωγής των μυδιών υφίστανται μυδοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνται σε μεγαλύτερα βάθη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here