Αρχική Ειδήσεις Μάθετε γιατί τσικνίζουμε και …τσικνίστε με χοιρινά σκαλοπίνια

Μάθετε γιατί τσικνίζουμε και …τσικνίστε με χοιρινά σκαλοπίνια

0

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή», και σύμφωνα με το έθιμο στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

Η πρόταση του Σεφ Ιωάννη Μπαλωμένου για να τηρήσετε το έθιμο ακόμα κι αν δεν έχετε σχάρα είναι χοιρινά σκαλοπίνια σβησμένα με ροζέ Μοσχάτο Αμβούργου και χαλβά φυστικιού.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

  • 200 γρ. χοιρινά σκαλοπίνια από ψαρονέφρι χοιρινό
  • ελαιόλαδο 50 ml
  • λίγο αλεύρι για πουδράρισμα στα σκαλοπίνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 30ml μοσχάτο Αμβούργου
  • 20 γρ. φιστίκι Αιγινης τριμμένο
  • Χαλβάς φιστικιού χαϊτογλου 30 γρ.
  • 10 ml ζωμός κότας λιωμένος σε λίγο νερό.
  • 5 ml ξύδι βαλσαμικο
  • Κρεμμύδι ξερο15γρ.
  • Πιπεριά Φλωρίνης 10 γρ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και πουδράρουμε ελαφρώς τα σκαλοπίνια. Τα σοτάρουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και ρίχνουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά Φλωρίνης να σοταριστούν για λίγο και αυτά. Σβήνουμε με το μοσχάτο Αμβούργου.

Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ζωμό και το βαλσαμικό ξύδι που θα μας δώσει την αντίθεση που θέλουμε στη γεύση.

Κατόπιν ρίχνουμε το φιστίκι και το χαλβά που τον τρίβουμε λίγο με το χέρι για να λιώσει πιο γρήγορα.

Σε ένα λεπτό αποσύρουμε από τη φωτιά αφού έχει γλασάρει η σάλτσα μας.

Στήνουμε το πιάτο μας βάζοντας ρόκα στο κάτω μέρος και από πάνω τα σκαλοπίνια με την σάλτσα που θα περιχύσουν και την ρόκα φέρνοντας μια αρμονία στη γεύση μιας και η ρόκα είναι πικάντικη ως λαχανικό.

Καλή απόλαυση!

Σημείωση: Ο Ιωάννης Μπαλωμένος είναι:

  • Ex.chef και Ιδιοκτήτης του Εστιατορίου <ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΙΑ> στη Ν.Μάκρη.
  • Ex.chef στο καταστ. Δεληολάνης – Ψυχικού.
  • Τακτικό Μέλος και Μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
  • Σύμβουλος Επιχ. Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here