Αρχική Καταστροφές Λιώσιμο ρεκόρ για τους πάγους της Αρκτικής

Λιώσιμο ρεκόρ για τους πάγους της Αρκτικής

0
Διαφήμιση

Το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ (NSIDC) και η NASA ανακοίνωσαν ότι η μέγιστη έκταση των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής φέτος διαμορφώθηκε στα 14,52 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, η μικρότερη έκταση από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές.

Το 1979 ξεκίνησε η δορυφορική παρατήρηση και μέτρηση των πάγων που σχηματίζονται στην επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού. Οι πάγοι αυτοί αρχίζουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης να λιώνουν και το λιώσιμο κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η κατάσταση αντιστρέφεται με την έναρξη του φθινοπώρου όπου αρχίζουν να σχηματίζονται εκ νέου οι πάγοι στην αρκτική θάλασσα και το φαινόμενο κορυφώνεται φυσικά τον χειμώνα.

Το 2003 σημειώθηκε η πρώτη συρρίκνωση-ρεκόρ των θαλάσσιων αρκτικών πάγων από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές.

Έκτοτε κάθε χρόνο σημειώνεται νέο αρνητικό ρεκόρ διαμόρφωσης θαλάσσιων πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό.

Σταθερή συρρίκνωση

Η σταθερή συρρίκνωση του πάγου τον χειμώνα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες σημαίνει ότι η Αρκτική έχει χάσει πάγος πάνω από 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά περιοχή που αντιστοιχεί σε δύο φορές το μέγεθος του Τέξας.

Το εύρημα αυτό δεν είναι μεγάλη έκπληξη: Το 2015 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη και στην Αρκτική. Οι θερμοκρασίες του αέρα πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό για τους τρεις αυτούς μήνες ήταν 2 έως 6 βαθμούς C πάνω από το μέσο όρο.

Στο video της NASA εμφανίζεται ο κύκλος των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής από το καλοκαίρι του 2015 ως τις 24 Μαρτίου 2016.

Επιμέλεια: Έρη Δρίβα

Διαφήμιση