Αρχική Ειδήσεις 10 απλοί τρόποι για μια οικονομική οδήγηση

10 απλοί τρόποι για μια οικονομική οδήγηση

0
Διαφήμιση

Η επιθετική οδήγηση και η απότομη αύξηση ή μείωση της ταχύτητας όχι μόνο είναι επικίνδυνη αλλά έχει και αρνητικό αποτέλεσμα στην κατανάλωση καυσίμου π.χ η έντονη επιτάχυνση αυξάνει την πίεση στο κινητήρα καθώς και την αντίσταση στον αέρα. Καιταδύο, αυξάνουν την κατανάλωση.

Βάζετε την σωστή ταχύτητα

Η σωστή ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων, θα βοηθήσει να μειώσετε τις στροφές του κινητήρα σας και ως εκ τούτου να μην καταναλώνετε με γρήγορους ρυθμούς το απόθεμα του καυσίμου σας.

Αλλάζετε “έξυπνα” και γρήγορα τις ταχύτητες και μη σας περιορίζει η σειρά τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να αλλάξετε από 1η σε 3η εάν το όχημα έχει πιάσει τις ανάλογες στροφές.

Αφαιρέστε βάρος

Αποφεύγετε τη μεταφορά περιττού βάρους στο αυτοκίνητο σας διότι αυτό είναι επιζήμιο για την οικονομία καυσίμου. Για παράδειγμα, μη κουβαλάτε πράγματα που δε χρειάζεστε στο port baggage – οι ρακέτες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών είναι μάλλον περιττές…ή αφαιρέστε τη σχάρα από την οροφή.

Θα γλιτώσετε βάρος και θα βελτιώσετε την αεροδυναμική του οχήματός σας. Για κάθε 50 κιλά που αφαιρείτε, εξοικονομείτε περίπου 4% καύσιμο!

Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας

Ο σημαντικότερος λόγος για να ελέγχεται την πίεση (βέλτιστο check, κάθε 30 ημέρες) είναι φυσικά η ασφάλειά σας.

Ένας επιπλέον λόγος είναι και το ότι εάν η πίεση στα ελαστικά δεν είναι στο συνιστώμενο επίπεδο όχι μόνο μειώνεται η διάρκεια ζωής τους αλλά επιβαρύνεται και η κατανάλωση έως και 10%!

Να θυμάστε οτι τα ελαστικά χάνουν πιο γρήγορα πίεση στον κρύο καιρό (υπό φυσιολογικές θερμοκρασίες χάνουν περίπου 1 psi/30ημέρες ενώ στις χαμηλές χάνουν έως και 1 psi/10 ημέρες).

Τσεκάρετε την πίεση όταν τα ελαστικά ειναι δροσερά (δηλ.έχουν διανύσει έως 2 χλμ.) γιατί αν έχουν θερμανθεί, θα έχετε λάθος αποτελέσματα μέτρησης!

Συντηρείτε σωστά το όχημά σας

Ο σωστός προγραμματισμός συντήρησης του οχήματος προστατεύει τον κινητήρα σας και κατά συνέπεια, την κατανάλωση καυσίμου. Μη ξεχνάτε ότι οτιδήποτε βλάπτει την απόδοση του οχήματος, βλάπτει και την οικονομία καυσίμου σας.

Εξάλλου, η σωστή συντήρηση σας γλιτώνει και από έξοδα επισκευής που θα μπορούσαν να αποφευχθούν…

Αποφύγετε το air condition

Προσπαθήστε να αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το air condition (όπου είναι δυνατό) καθώς η χρήση του έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση στην κατανάλωση καυσίμων και την μείωση της απόδοσης.

Σβήστε τη μηχανή

Όταν λόγω κίνησης έχετε ακινητοποιηθεί, σβήστε την μηχανή! Αυτό θα σας βοηθήσει να μην ξοδεύετε άσκοπα το απόθεμα καυσίμου.

Οδηγείτε προνοητικά

Αποφύγετε να πατάτε απότομα το φρένο στο φανάρι ή να οδηγείτε πολύ κοντά πίσω από κάποιον. Και στις δύο περιπτώσεις επηρεάζετε την κατανάλωση καυσίμου και αυξάνετε την πιθανότητα ατυχήματος.

Παρκάρετε λίγο πιο μακριά

Όταν ξέρετε οτι είστε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και δύσκολα θα βρείτε parking, μη ψάχνετε αδίκως…σπαταλάτε καύσιμα και κυρίως την ψυχραιμία σας! Απλά, αφήστε το αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά. Τοπερπάτημακάνεικαλό!

Προγραμματισμός και πειραματισμός

Ποιός ο λόγος να βγαίνετε από το σπίτι 5 φορές ενώ μπορείτε με λίγο προγραμματισμό να κάνετε τις δουλειές σας με 2 διαδρομές;

Επίσης, πειραματιστείτε λίγο με τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Εύκολα συνηθίζουμε μία συγκεκριμένη διαδρομή αλλά μία μικρή έρευνα, μόνο καλό κάνει!

Μπορεί για παράδειγμα, η συγκεκριμένη διαδρομή να έχει κίνηση τις ώρες που την ακολουθείτε οπότε να σας συμφέρει κάποια άλλη.

Η κατανάλωση δεν έχει σχέση μόνο με τη χλμ απόσταση αλλά και με την ταχύτητα & διάρκεια. Το να κινείστε αργά ή να συναντάτε συχνά φανάρια, δε συμφέρει!

Διαφήμιση