Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Οι μπουρμπουλήθρες προστατεύουν τους κοραλλιογενούς υφάλους

Οι μπουρμπουλήθρες προστατεύουν τους κοραλλιογενούς υφάλους

0
Διαφήμιση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ανακάλυψαν ότι οι φυσαλίδες μπορούν να ενισχύσουν τη μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ νερού και ατμόσφαιρας.

Η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών δημιουργεί κινδύνους σε διάφορα θαλάσσια είδη, αλλά ο αντίκτυπος είναι πολύ σημαντικότερος σε αυτά που χρησιμοποιούν ανθρακικό ασβέστιο για τα όστρακα και τους σκελετούς τους.

Η μελέτη του Στάνφορντ έδειξε πως η εισαγωγή φυσαλίδων αέρα στο θαλασσινό νερό για δύο ώρες το πρωί, μπορεί να ενισχύσει την ταχύτητα μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ αέρα και νερού.

Ο αυξημένος ρυθμός είναι μάλιστα 30 φορές μεγαλύτερος από ό,τι ο φυσικός, γεγονός που οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στο τοπικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Ντέιβιντ Κόγουικ, μελέτησε τους φυσικούς χημικούς κύκλους των κοραλλιογενών υφάλων και άλλων οικοσυστημάτων στα ρηχά νερά και παρατήρησε ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ακολουθούν μία σταθερή πορεία αυξομείωσης μέσα σε μια ημέρα.

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται κατά την παρουσία του ήλιου, όταν λαμβάνει χώρα η φωτοσύνθεση ορισμένων θαλάσσιων ειδών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται κατακόρυφα, όταν οι φυτικοί και ζωτικοί οργανισμοί αναπνέουν και η διαδικασία της φωτοσύνθεσης επιβραδύνεται ή σταματά.

Ο Κόγουικ σκέφτηκε ότι είναι εφικτό να τονωθεί η ανάπτυξη των κοραλλιών μειώνοντας τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στο νερό πριν την αυγή μέσω φυσαλίδων, μεταφέροντάς το από το νερό στον αέρα.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Ντάνμπαρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, η στρατηγική εφαρμογή λίγων φυσαλίδων μπορεί να έχει τεράστιες θετικές επιπτώσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μονόδρομο ροή του νερού που υφίσταται στην πλειοψηφία των κοραλλιογενών υφάλων του Ειρηνικού Ωκεανού.

Διαφήμιση