Αρχική Ειδήσεις Κύρωση των δασικών χαρτών έως το 2019

Κύρωση των δασικών χαρτών έως το 2019

0
Διαφήμιση

Σε επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου έως το 2019 να έχει ολοκληρωθεί η κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας στοχεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που δόθηκε σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, αναμένεται να επιταχυνθούν σημαντικά οι διαδικασίες από την κατάρτιση ως την κύρωση των χαρτών.

Επαναφέρεται στη διεύθυνση δασών η συγκεκριμένη αρμοδιότητα, ενώ σε περίπτωση κολλήματος ή αδυναμίας της δασικής υπηρεσίας λόγω έλλειψης πόρων, προβλέπονται αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης μελετών, προκειμένου το έργο να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Επιπλέον προβλέπεται η άμεση, μετά τη θεώρηση του δασικού χάρτη, ανάρτηση αυτού, καθώς επίσης και η ίδρυση και λειτουργία ειδικού διαδικτυακού τόπου στον οποίο θα αναρτάται ο συγκεκριμένος χάρτης.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της κύρωσης του χάρτη θα προχωράει ανεξάρτητα από τυχόν ενστάσεις και αντιρρήσεις, οι οποίες θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

«Οι δασικοί χάρτες είναι εφαλτήριο ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης συμπληρώνοντας ότι αναμένονται πριν την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «μακρόχρονη διαφθορά και διαπλοκή, στην οποία αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν και οι πολίτες, γεγονός που οδήγησε σε άναρχη και χωρίς σχέδιο επέκταση οικισμών».

Όπως είπε, καταργείται πλέον η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ ΕΚΧΑ και δασικών υπηρεσιών, με σημαντική επίσπευση στην ανάρτηση, τη θεώρηση και την κύρωση αυτού.

Όσον αφορά τους αυθαίρετους οικισμούς, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «ο δασικός χάρτης δε θα λύσει το πρόβλημα για σπίτια που θα βρεθούν σε δάση. Θα το καταγράψει, έτσι ώστε ο νομοθέτης σε εύλογο διάστημα να το αντιμετωπίσει».

Ειδικότερα, σε σχέση με τους δασικούς χάρτες προβλέπονται τρεις κατηγορίες οικισμών.

Με πορτοκαλί χρώμα πρόκειται να αποτυπωθούν όσοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα ζήτημα.

Με κίτρινο θα καταγραφούν οι οικισμοί προ του 1923, που ναι μεν έχουν άδειες δόμησης, αλλά δεν έχει ελεγχθεί ο δασικός τους χαρακτήρας, καθώς επίσης και περιπτώσεις οικισμών που τα όριά τους κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το ΣτΕ, και οι οποίοι θα αποστέλλονται στην αρμόδια επιτροπή της δασικής υπηρεσίας. Σε μία τρίτη κατηγορία θα μπαίνουν όσες περιπτώσεις είναι παντελώς αυθαίρετες.

«Μόλις καταγραφεί το πρόβλημα, θα το δούμε κατάματα και θα το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης προαναγγέλλοντας την άμεση σύσταση επιτροπών αντιρρήσεων.

Όσοι ιδιοκτήτες έχουν αγοράσει καλόπιστα, χωρίς να γνωρίζουν ότι έχει υπάρξει καταπάτηση, να ξέρουν ότι οι διαφορές αυτές πρέπει να λυθούν επ’ ωφελεία του πολίτη» ανέφερε.

Όπως επεσήμανε η Χριστίνα Μπαριτάκη, γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, «με βάση τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου αποσαφηνίζονται οι διαδικασίες, τα χρονικά περιθώρια και οι αρμοδιότητες για να αντιμετωπίσουμε την καθυστέρηση στο θέμα της κύρωσης των δασικών χαρτών».

«Το Κτηματολόγιο δεν ήταν δυνατόν να αντικαθιστά τις κρατικές υπηρεσίες. Με το σχέδιο νόμου περιγράφονται και αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες» ανέφερε η Χ. Κλωνάρη διευθύνουσα σύμβουλος της Κτηματολόγιο Α.Ε., τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κτηματολόγιο χωρίς την κύρωση δασικών χαρτών, προκειμένου να κατοχυρωθεί η περιουσία του δημοσίου και να διασφαλιστούν οι συναλλαγές».

Απ’ την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Δασών, Κ. Δημόπουλος, έκανε γνωστό ότι «πλέον αξιοποιείται όλο το δυναμικό των στελεχών που γνωρίζουν το θέμα», κάνοντας λόγο για τη δυνατότητα ταχύτατων θεωρήσεων και τη δημιουργία ποιοτικών χαρτών.

Όσον αφορά τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «άμεσα θα έχουμε καταγεγραμμένο το πρόβλημα και θα λειτουργήσουμε συνολικά».

Το έργο αναμένεται να κοστίσει περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πόροι πρόκειται να αναζητηθούν από το Πράσινο Ταμείο, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, καθώς επίσης και από τα σχετικά τέλη.

Διαφήμιση