Αρχική Ειδήσεις Η Κίνα κατασκευάζει το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο

Η Κίνα κατασκευάζει το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο

0
Διαφήμιση

Το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, διαμέτρου 300 μέτρων, κατασκευασμένο σε μια φυσική κοιλότητα λοφώδους περιοχής, ήταν επί δεκαετίες το μεγαλύτερο μεμονωμένο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο….

Γι’ αυτό είχε χρησιμοποιηθεί και από την ομάδα SETI, που ερευνά για την ύπαρξη σημάτων από εξωγήινους πολιτισμούς.

Τώρα η Κίνα κατασκευάζει ένα ακόμα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, γιγαντιαίο πραγματικά, επίσης σε φυσική κοιλότητα απομακρυσμένης λοφώδους περιοχής, η διάμετρος του οποίου θα είναι μισό χιλιόμετρο!

Στόχος και πάλι η αναζήτηση νοήμονος ζωής σε άλλους πλανήτες.

Βέβαια, στο μεταξύ, η τεχνολογική πρόοδος επέτρεψε την κατασκευή εικονικών ακόμη μεγαλύτερων ραδιοτηλεσκοπίων, μέσω της σύνδεσης και του συγχρονισμού πολλών μικρότερων (διαμέτρου δεκάδων μέτρων το καθένα) και σύνθεσης των σημάτων που λαμβάνουν σε ένα ενιαίο, με τη βοήθεια υπολογιστών. Σε τέτοια τηλεσκόπια έχει προσανατολιστεί τώρα και η ομάδα SETI. Προφανώς το κινεζικό ραδιοτηλεσκόπιο είναι και ζήτημα γοήτρου…

Στο νέο τηλεσκόπιο δόθηκε η ονομασία FAST από τα αρχικά στα αγγλικά της ονομασίας που περιγράφει το είδος και το μέγεθός του (Five hundred metre Aperture Spherical radio Telescope).

Κατασκευάζεται στη νοτιοδυτική επαρχία Κουεϊτσόου της Κίνας και έχει προϋπολογισμό 183 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα συναρμολογηθεί από 4.450 μεταλλικά κάτοπτρα σχήματος ισοσκελούς τριγώνου πλευράς 11 μέτρων. Αυτά θα ανακλούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα για να τα συγκεντρώνουν στην κεραία, η οποία θα αιωρείται πάνω από το τεράστιο κοίλο κάτοπτρο, που θα σχηματιστεί όταν ολοκληρωθεί το έργο (πιθανόν το φθινόπωρο του 2016).

Το FAST θα μπορεί να ακούσει ραδιοκύματα 3 φορές πιο βαθιά μέσα στο σύμπαν σε σχέση με εκείνο του Αρεσίμπο. Η αναζήτηση σήματος μέσα στο γαλαξιακό και διαγαλαξιακό θόρυβο θα μοιάζει με την προσπάθεια να ακούσει κανείς τον ήχο ενός μακρινού τζιτζικιού μέσα στη θύελλα.

Η καλή λειτουργία και όχι η κατασκευή του τηλεσκοπίου απαιτεί τη μετεγκατάσταση εννιά χιλιάδων κατοίκων της απομακρυσμένης και αραιοκατοικημένης περιοχής, ώστε να μην υπάρχουν ραδιοπαρεμβολές (από κινητά τηλέφωνα κ.τ.λ.), που θα έκαναν παράσιτα, πολύ πιο ισχυρά από αυτά που προέρχονται από τις αναπόφευκτες ανακλάσεις ραδιοκυμάτων στην ιονόσφαιρα. Έτσι θα δημιουργηθεί μια περιοχή ακτίνας 5 χιλιομέτρων με σχετική ηλεκτρομαγνητική σιγή.

Διαφήμιση