Αρχική Ειδήσεις Τα γονίδια επηρεάζονται από τις τροφές

Τα γονίδια επηρεάζονται από τις τροφές

0
Διαφήμιση

Νέα έρευνα μας υποδεικνύει πως σχεδόν το σύνολο των γονιδίων μας, μπορεί να επηρεαστεί από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Nature Microbiology”, πραγματοποιήθηκε στη ζύμη δείχνει ότι η συμπεριφορά των κυττάρων μας, καθορίζεται από έναν συνδυασμό της δραστηριότητας των γονιδίων μας και των χημικών αντιδράσεων που απαιτούνται για τη διατήρηση του μεταβολισμού μας.

Ο μεταβολισμός λειτουργεί σε δύο κατεύθυνσης: την κατανομή των μορίων για την παροχή ενέργειας στο σώμα και την παραγωγή όλων εκείνων των ενώσεων που χρειάζονται τα κύτταρα.

Γνωρίζοντας το γονιδίωμα, το πλήρες αποτύπωμα του DNA, ενός οργανισμού είναι σε θέση να προσφέρει σημαντικό αριθμό πληροφοριών σχετικά με το πως είναι ένας οργανισμός.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Δρ Markus Ralser του Πανεπιστήμιου Cambridge και του Francis Crick Institute, του Λονδίνου, ασχολήθηκε με το ρόλο του μεταβολισμού στο πιο βασικές λειτουργίες ενός κυττάρου.

Χρησιμοποίησαν κύτταρα μαγιάς, καθώς είναι το ιδανικό μοντέλο για πειράματα μεγάλης κλίμακας, αλλά και επειδή περιέχει πολλούς κυτταρικούς μηχανισμούς που είναι ίδιοι ή παρόμοιοι με του ανθρώπου και των ζωών.

Οι ερευνητές χειραγώγησαν τα επίπεδα των των προϊόντων των μεταβολικών αντιδράσεων στα κύτταρα της ζύμης και εξέτασαν τον τρόπο που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των γονιδίων και των μορίων που παράγονται.

Σχεδόν εννέα στα δέκα γονίδια και προϊόντα τους, επηρεάστηκαν από τις αλλαγές στον κυτταρικό μεταβολισμό.

Ο Δρ.Ralser εξηγεί πως “ο κυτταρικός μεταβολισμός παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στα κύτταρα, απ’ότι νομίζαμε. Σχεδόν όλα τα γονίδια ενός κυττάρου επηρεάζονται από τις αλλαγές στα θρεπτικά συστατικά.

Στην πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν τόσο ισχυρά, ώστε η αλλαγή του μεταβολικού προφίλ ενός κυττάρου θα μπορούσε να κάνει μερικά από τα γονίδιά του, να συμπεριφέρονται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο”, προσέθεσε.

“Η κλασσική άποψη είναι ότι τα γονίδια ελέγχουν τον τρόπο που θρεπτικές ουσίες κατανέμονται σε σημαντικά μόρια, αλλά έχουμε δείξει ότι ισχύει το αντίθετο, πως ο τρόπος που διασπώνται τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζει το πως συμπεριφέρονται τα γονίδιά μας”

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα μπορεί να έχουν ευρείες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων και του τρόπου ανταπόκρισης στα φάρμακα.

Διαφήμιση