Αρχική Ειδήσεις Το γλυκό νερό άλλαξε την κυκλοφορία και το κλίμα του Ειρηνικού...

Το γλυκό νερό άλλαξε την κυκλοφορία και το κλίμα του Ειρηνικού Ωκεανού

0
Διαφήμιση

Η καταστροφική απελευθέρωση του γλυκού νερού μιας μεγάλης λίμνης της Νότιας Αμερικής στο τέλος της εποχής των παγετώνων ήταν αρκετά σημαντική για να αλλάξει η κυκλοφορία του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά και το κλίμα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Nature Scientific Reports”.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Neil Glasser από το Πανεπιστήμιο του Aberystwyth, αποκαλύπτει ότι η λίμνη, η οποία ήταν περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους της Ουαλίας, στραγγίστηκε πολλές φορές μεταξύ 13.000 και 8.000 χρόνια πριν, με καταστροφικές συνέπειες.

Η λίμνη στο ψηλότερο σημείο της εκτείνεται πάνω από 7,400km2 κρατώντας 1500km3 νερού και καταλαμβάνει μια λεκάνη η οποία τώρα περιέχει την Lago General Carrera στη Χιλή και την Lago Buenos Aires στην Αργεντινή.

Συγκρατείται από ένα φράγμα που σχηματίζεται από ένα μεγάλο φύλλο πάγου, η λίμνη αποστραγγίζεται γρήγορα καθώς το στρώμα πάγου συρρικνώνεται σε μέγεθος.

Ο καθηγητής Glasser, τόνισε πως “αυτή ήταν μια τεράστια λίμνη. Όταν στραγγίστηκε απελευθέρωσε περίπου 1150km3 γλυκού νερού από τους λιωμένους πάγους μέσα στον Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό, που ισοδυναμεί με περίπου 600 εκατομμύρια ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες. Αυτό είχε σημαντική επίπτωση τόσο στην κυκλοφορία του Ειρηνικού Ωκεανού, όσο και στο περιφερειακό κλίμα”.

“Η μελέτη είναι σημαντική καθώς θα μπορέσει να δώσει κάποιες ενδείξεις για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία”, συνέχισε ο Glasser.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Aberystwyth, Exeter, της Στοκχόλμης και τα Πανεπιστήμια Reading και the British Antarctic Survey.

Διαφήμιση