Αρχική Ειδήσεις Πρωτιά των ελληνικών σχολείων σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νανοτεχνολογίας

Πρωτιά των ελληνικών σχολείων σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νανοτεχνολογίας

0
Διαφήμιση

Το πρώτο βραβείο απέσπασαν δύο δημοτικά σχολεία της Φλώρινας σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νανοτεχνολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα σχολεία από τα χωριά Αμμοχώρι και Βαρικό, καθώς και ένα σχολείο της Αθήνας, το οποίο απέσπασε το δεύτερο βραβείο, ενώ το τρίτο δόθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από όλη την Ευρώπη αλλά και τα τρία πρώτα βραβεία πήγαν στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν. καθηγήτρια στην Παιδαγωγική Σχολή του πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, Άννα Σπύρτου, τόνισε πως “είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό η χώρα μας, με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει να καταφέρνει τέτοια επιτυχία”.

Τα δύο σχολεία από τη Φλώρινα βραβεύτηκαν με το πρώτο βραβείο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Nanodiode για τη δημιουργία του επιστημονικού φιλμ που ονόμασαν -όχι τυχαία- Florinano.

Το Florinano είναι μια κοινότητα μάθησης που λειτουργεί στη Φλώρινα εδώ και τρία χρόνια και προκύπτει από τη σύνθεση των λέξεων Φλώρινα και Νάνο (από το Νανοτεχνολογία).

Όπως αναφέρει η κ. Σύρπου, που είναι και η επιστημονικά υπεύθυνη του Florinano, πρόκειται για μια σύγχρονη κοινότητα μάθησης που δημιουργήθηκε στη Φλώρινα και έχει ως έργο την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της Νανοτεχνολογίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

«Για να διδάξεις Νανοτεχνολογία δεν χρειάζεσαι ακριβά υλικά, μόνο θέληση και διάθεση να εμπνεύσεις τους μαθητές» είπε χαρακτηριστικά.

Στο φιλμ «Let’s talk about nano», οι μαθητές περιγράφουν ένα πολύ γνωστό φυσικό φαινόμενο που σχετίζεται με την υπερ-υδροφοβικότητα των φύλλων του λωτού: το «φαινόμενο του λωτού». Παρουσιάζονται εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας, όπως είναι τα υπερ-υδροφοβικά ξύλα και υφάσματα.

H κοινότητα Florinano μελετά κι άλλα υπερυδροφοβικά φυτά, όπως το κουνουπίδι, το λάχανο και το μπρόκολο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here