Αρχική Ειδήσεις Μικροσκοπικά κόκκινα κρύσταλλα αυξάνουν την παραγωγή βιοαερίου

Μικροσκοπικά κόκκινα κρύσταλλα αυξάνουν την παραγωγή βιοαερίου

0
Διαφήμιση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του New South Wales της Αυστραλίας ανακάλυψαν έναν τρόπο για να παράγουν δεκαπλάσια ποσότητα του μεθανίου που εκπέμπεται από φυσικά μικρόβια που ζουν στις “φλέβες” άνθρακα και αφορά τα απόβλητα τροφίμων.

Η καινοτομία μπορεί να ωφελήσει το περιβάλλον, με την επέκταση της διάρκειας ζωής των φρεατίων αέριου των ορυχείων, καθώς και τη βελτίωση των οικονομικών, χρησιμοποιώντας ξυλώδεις καλλιέργειες και πέρα από τα τρόφιμα ως εμπορικές πηγές του βιοαερίου.

Η τεχνική περιλαμβάνει την προσθήκη μικρών ποσοτήτων ενός συνθετικού χρωστικής ουσίας που σχηματίζει βελονοειδές κρυστάλλους οι οποίοι βοηθούν τα μικρόβια που παράγουν μεθάνιο να μεγαλώσουν πιο γρήγορα. “Είναι απλό. Αν τα μικρόβια αναπτύσσονται ταχύτερα, θα παράγουν περισσότερο μεθάνιο,” λέει ο αναπληρωτής καθηγητής του UNSW, Mike Manefield.

Το βιοαέριο που εκπέμπεται από τα μικρόβια θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών του κόσμου συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την καύση άλλων ορυκτών καυσίμων, τονίζει ο Manefield.

“Η έρευνά μας στο εργαστήριο και σε γεωτρήσεις άνθρακα κοντά στο Lithgow έχει δείξει ότι οι κρύσταλλοι μπορούν να οδηγήσουν σε μια μαζική – αλματώδη παραγωγή- μεθανίου με δεκαπλάσια αύξηση από τον άνθρακα, και μια 18-πλάσια αύξηση από τα απόβλητα τροφίμων.

Αναμένουμε, επίσης, η προσέγγισή μας θα συνεργαστεί με τις ανανεώσιμες πρώτες ύλες για τα μικρόβια που παράγουν μεθάνιο, όπως ξυλώδη φυτικό υλικό και τα υποπροϊόντα της επεξεργασίας αστικών λυμάτων”. Οι ερευνητές μελέτησαν ένα μικρό συνθετικό μόριο που ονομάζεται ουδέτερο ερυθρό το οποίο χρησιμοποιείτε για περισσότερα από 150 χρόνια ως υφαντική βαφή ή για χρώση κυττάρων κάτω από το μικροσκόπιο.

“Όταν στο εργαστήριο, προσθέσαμε ουδέτερο ερυθρό σε ένα μίγμα άνθρακα και φυσικά μικρόβια των υπόγειων υδάτων, απουσία οξυγόνου, ανακαλύψαμε ότι σχηματίζονται κρύσταλλοι που ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί”, σημειώνει ο Manefield.

“Οι κρύσταλλοι δρουν σαν σφουγγάρια ηλεκτρονίων, κάνουν συγκομιδή ηλεκτρόνιων από τα ορυκτά και τα βακτήρια στο μείγμα και στη συνέχεια τα μεταφέρουν με πολλή δύναμη στα μικρόβια που παράγουν μεθάνιο τονώνοντας την ανάπτυξής τους”, τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής.

Η πατενταρισμένη τεχνολογία δοκιμάστηκε επίσης σε ένα περιβάλλον πραγματικής ζωής σε γεωτρήσεις άνθρακα κοντά στο Lithgow, όπου μικρές ποσότητες ουδέτερου ερυθρού εγχύθηκαν 80 μέτρα υπόγεια σε τρεις τοποθεσίες μέσα στην κορεσμένη από νερό “φλέβα” άνθρακα.

Σε διάρκεια μιας περιόδου 12 μηνών παρατηρήθηκε μια πενταπλάσια έως δεκαπλάσια αύξηση αύξηση στην παραγωγή μεθανίου. “Τα πηγάδια αέριου έχουν συνήθως σύντομη διάρκεια ζωής. Με την αύξηση της παραγωγής μεθανίου θα μπορούσε να μειωθεί η ανάγκη για την κατασκευή νέων”, καταλήγει ο Manefield.

Η μελέτη θα δημοσιεύεται στο περιοδικό “Energy and Environmental Science” και πρόκειται για μια διεθνή έρευνα υπό την εποπτεία της επικεφαλής του UNSW Δρ Sabrina Beckmann. Η πενταετής έρευνα υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο Έρευνας της Αυστραλίας και την βιομηχανία παραγωγή βιοαερίου “Biogas Energy”.

Διαφήμιση