Αρχική Ειδήσεις Η ριζική απομάκρυνση του άνθρακα είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση

Η ριζική απομάκρυνση του άνθρακα είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση

0
Διαφήμιση

Οι ριζικοί νέοι τρόποι απομάκρυνσης του CO2 από την ατμόσφαιρα, θα μπορούσαν να αποδειχθούν μια επικίνδυνη επιχείρηση, αναφέρει ένας περιβαλλοντικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του East Anglia.

Οι τεχνικές που υποβάλλονται περιλαμβάνουν την καύση των καλλιεργειών και μεγάλης κλίμακας φυτείες δέντρων σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας προσθέτουν στο έδαφος βιοκάρβουνο, θρεπτικές ουσίες στο νερό που ενισχύουν το πλαγκτόν και τα φύκια, και με τη χρήση χημικών ουσιών για την απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα θάβονται στο έδαφος.

Το σχόλιο που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Nature”, αναφέρει ότι οι περισσότερες από αυτές τις τεχνικές θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την παγκόσμια κλίμακα των γεωμηχανικών κλιματικών συστημάτων.

Ο συντάκτης του εγγράφου Δρ Phil Williamson, που απασχολείται από το Συμβούλιο Ερευνών Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Επιστημών UEA, τόνισε ότι “στο Παρίσι οι ηγέτες του κόσμου συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, αρκετά κάτω από 2 ° C και κατά προτίμηση κάτω του 1.5oC”.

Σημείωσε παράλληλα, πως θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα πρέπει να εργαστούν όλοι για το πως θα αφαιρεθούν με ασφάλεια οι μεγάλες ποσότητες CO2 από την ατμόσφαιρα.

“Στόχος είναι να έχουμε έναν ισορροπημένο παγκόσμιο προϋπολογισμό του άνθρακα. Για να λειτουργήσει αυτό, θα πρέπει από τώρα και στο εξής να ταιριάξουμε την προσθήκη των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα με την μεταγενέστερη απομάκρυνσή τους”.

Μοντελιστές Κλίματος εκτιμούν ότι ενδέχεται να χρειαστεί να εξαχθούν από την ατμόσφαιρα περίπου 600.000 εκατομμύρια τόνους CO2 μέχρι το 2100, για να επιτευχθεί ο κύριος στόχος της συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Williamson σημείωσε ότι “οι περικοπές δεν γίνονται και αν η απομάκρυνση του CO2 θα πρέπει να ξεκινήσει σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, προκειμένου να αφαιρείται κάθε χρόνο με έως και 20.000 εκατομμύρια τόνους, για να κρατηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη κάτω από 2 ° C.

Ορισμένες τεχνικές απομάκρυνσης του άνθρακα από την ατμοσφαίρα που έχουν προταθεί είναι:

– Η αύξηση των καλλιεργειών βιοενέργειας που θα καίγονται σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τον άνθρακα που θα προκύπτει να αποθηκεύεται υπογείως.

– Η δημιουργίας μεγάλης κλίμακας φυτείες δέντρων για να αυξηθεί η φυσική αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στη βιομάζα και στο έδαφος.

– Η αποκατάσταση των αλμυροβάλτων και των οικοτόπων μαγκρόβιων που έχουν υψηλές δυνατότητες για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

– Η λίπανση των ωκεανών για την αύξηση της ανάπτυξης του πλαγκτόν και φυκιών τα οποία με την αυξημένη φωτοσύνθεσή τους δεσμεύουν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

– Προσθέτοντας σπασμένους βράχους πυριτικού άλατος στη χερσαία επιφάνεια της Γης για να απορροφήσουν τον χημικό άνθρακα.

– Χρήση χημικών ουσιών για την απομάκρυνση του CO2 από τον αέρα, και την αποθήκευσή τους υπογείως σε υγρή κατάσταση.

– “Θεραπεία” των σύννεφων για να παράγουν αλκαλική βροχή η οποία θα αντιδράσει και θα αφαιρέσει τον ατμοσφαιρικό άνθρακα.

– Μαζική αύξηση στη χρήση του άχυρου και της ξυλείας ως δομικά υλικά για την αφαίρεση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για αιώνες.

Ο Δρ Williamson τόνισε πως στη διάσκεψη του Παρισιού προτάθηκαν πολλές ακόμα τεχνικές απομάκρυνσης του άνθρακα, που θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα στο κλίμα και πλέον μένει μόνο η εφαρμογή ορισμένων από αυτές.

Διαφήμιση