Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις HELMEPA: 40 χρόνια από τη Συνθήκη της Βαρκελώνης για το περιβάλλον στη...

HELMEPA: 40 χρόνια από τη Συνθήκη της Βαρκελώνης για το περιβάλλον στη Μεσόγειο

0
Διαφήμιση

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η 19η Διάσκεψη των χωρών της Μεσογείου για το περιβάλλον, στο πλαίσιο του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP).

Η Διάσκεψη αυτή συμπίπτει με την 40ή επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Βαρκελώνης από 15 τότε κράτη και της δημιουργίας του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης, που αποτέλεσε το πρώτο πρόγραμμα Περιφερειακών Θαλασσών (RegionalSeas) της UNEP.

Στη Διάσκεψη έλαβαν μέρος 150 εκπρόσωποι 21 κρατών και μη-κυβερνητικών οργανισμών, όπως και η HELMEPA καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αποτέλεσμα των εργασιών της Διάσκεψης ήταν η υιοθέτηση σημαντικών συμφωνιών και στρατηγικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η πρόληψη και αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλοία και τα απορρίμματα, η ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, η αυξανόμενη εισβολή ξενικών ειδών, η προστασία κητωδών και κοραλλιογενών υφάλων και η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Η HELMEPA, έχοντας συμβάλλει από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στην κοινή αυτή προσπάθεια των Μεσογειακών χωρών ως συνεργαζόμενος φορέας του UNEP/MAP, χαιρέτισε τη σημαντική αυτή επέτειο και προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος της Μεσογείου.

Διαφήμιση