Αρχική Ειδήσεις Μια ορμόνη στον οργανισμό αυξάνει τη διάθεση για γλυκά και αλκοόλ

Μια ορμόνη στον οργανισμό αυξάνει τη διάθεση για γλυκά και αλκοόλ

0

Ελέγχοντας τον αυξητικό παράγοντα ινοβλάστης 21, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τη διάθεσή μας για γλυκό και αλκοόλ.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο University of Texas Southwestern στο επιστημονικό έντυπο «Cell Metabolism» ο αυξητικός παράγοντας ινοβλάστης 21 είναι μια ορμόνη η οποία στην ουσία επιβραβεύει τον εγκέφαλό μας ενώ, προκαλείται όταν επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος ή πολύ ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή μας με υπερκατανάλωση υδατανθράκων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πίθηκοι τους οποίους μελετούσαν όταν είχαν αυξημένα τα επίπεδα της ορμόνης FGF21, τότε μόνο, δεν είχαν διάθεση να φάνε κάποιο γλυκό ή να καταναλώσουν αλκοόλ ακόμα και νερό.

Παρατήρησαν δηλαδή ότι η ορμόνη ινοβλάστης 21 είναι συνδεδεμένη με την ορμόνη του ήπατος FGF21, η οποία παράγεται στο συκώτι κατά τη διάρκεια της νηστείας και βοηθά τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στην έλλειψη κανονικής ποσότητας τροφής.

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που παράγουν περισσότερη ποσότητα της ορμόνης FGF21 είχαν τα οφέλη μιας σωστής δίαιτας χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να τρώνε λιγότερο. Συγκεκριμένα, στα αρσενικά ποντίκια η υπερπαραγωγή της ορμόνης παρατείνει τη ζωή σε ποσοστό 30%, ενώ στα θηλυκά η αύξηση φτάνει το 40%.

Οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει και σε παλαιότερες μελέτες τα θετικά της συγκεκριμένης ορμόνης ως προς τη βοήθεια για μια σωστή δίαιτα αλλά και στην επιβράδυνση της γήρανσης. Τώρα, πιστεύουν ότι μέσω αυτή της ορμόνης θα μπορούμε ίσως να ελέγξουμε ορισμένους εθισμούς που προκαλούν διαβήτη τύπου 2 ενώ, θα μπορούσε να επιτευχθεί και κάποια ορμονική θεραπεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here