Αρχική Ειδήσεις Δράσεις για την στήριξη και ανάδειξη της οινικής παραγωγής

Δράσεις για την στήριξη και ανάδειξη της οινικής παραγωγής

0
Διαφήμιση

Στην ανάδειξη του Αττικού αμπελώνα και των προϊόντων στο ευρύτερο κοινό των αγορών, αξιοποιώντας την θέση του ως βασικό προϊόν της αττικής γης η οποία -για το συγκεκριμένο είδος- διαθέτει το καλλίτερο κλίμα παγκοσμίως, προχωράει με στοχευόμενες δράσεις η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Αττικής (ΕΝΟΑΑ).

Στην κατεύθυνση αυτή ανέφεραν ότι θα δώσουν έμφαση στο θέμα της ποιότητας, να προβάλλουν την ποικιλία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, με παράλληλη δημιουργία ενός ισχυρού τουριστικού προϊόντος, αντάξιου της οινικής παραγωγής της περιφέρειας, με τη δημιουργία των Δρόμων του Κρασιού. Επίσης προτάθηκε η δημιουργία μουσείου και εκθετηρίου οίνου στην Αττική.

Αυτό ανακοίνωσαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΝΟΑΑ, Σωτήρης Γκίνης και Βασίλης Αλλαγιάννης αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγραμματισμού και των στόχων της ένωσης.

Οι ομιλητές σημείωσαν ότι ο αττικός αμπελώνας, με 34 μέλη-ενώσεις παραμένει ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος της χώρας καθώς διαθέτει 40.000 στρέμματα.

Μετά από επιδημία φυλλοξήρας, αναφυτεύτηκε στη δεκαετία του 1960 με την ποικιλία Σαββατιανό που καλλιεργείται κατ’ εξοχήν μέχρι σήμερα, με συνιστώμενες επίσης ποικιλίες κυρίως το Ασύρτικο, το Ροδίτη και τη Μαλαγουζιά.

Ωστόσο χρειάζεται σταδιακή αναδιάρθρωση εκμεταλλευόμενος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εκρίζωση- Αναδιάρθρωση-Υποστύλωση», το οποίο επιδοτείται κατά 100%.

Οι ομιλητές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία αρχικά κατηγοριοποιήθηκε «μόνο για παραγωγή ρετσίνας» αλλά σήμερα με τις βελτιώσεις της καλλιέργειας προσφέρει «κρασιά με άρωμα, πλούσια γεύση και επίγευση εφάμιλλη των καλύτερων γαλλικών, καλιφορνέζικων ή αυστραλιανών κρασιών», όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Τόνισαν ότι το Σαββατιανό είναι μια πολυδύναμη ελληνική ποικιλία και πρέπει να αναδειχθεί και να γίνει πρεσβευτής της χώρας μας.

Είναι το ονομαστό κρασί της Αττικής με ονομασία προέλευσης κατά παράδοση, η νέας γενιάς ρετσίνα, η οποία πλέον εξάγεται σε όλο τον κόσμο και αποκτά όλο και μεγαλύτερη φήμη.

Να σημειωθεί ότι δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν με την πολύτιμη, όπως την χαρακτήρισαν, αρωγή της Περιφέρειας Αττικής η οποία στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της, όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, έχει συμπεριλάβει και την ΕΝΟΑΑ μέσα στην αναγκαία για την κοινωνία και την οικονομία ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, τον αγροτουρισμό και τον δρόμο του κρασιού.

Δρόμος ο οποίος συνδυάζεται άριστα, όπως τόνισε, με τον ποδηλατοδρόμο επί των παλιών γραμμών του τρένου έως το Λαύριο.

Διαφήμιση