Αρχική Ειδήσεις Η πλάγια στάση ύπνου ελαττώνει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ

Η πλάγια στάση ύπνου ελαττώνει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ

0
Διαφήμιση

Τα ευρήματα νέας έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Neuroscience, δείχνουν ότι η πλευρική θέση στον ύπνο απαλλάσσει ευκολότερα τον εγκέφαλο από βλαβερές ουσίες.

Ο ύπνος σε πλάγια στάση, σε σύγκριση με τον ύπνο ανάσκελα ή μπρούμυτα, μπορεί να απομακρύνει πιο αποτελεσματικά βλαβερές ή άχρηστες ουσίες από τον εγκέφαλο και φαίνεται σημαντική πρακτική για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης Αλτσχάιμερ, πάρκινσον και άλλων νευρολογικών ασθενειών, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Stony Brook.

Η συσσώρευση των χημικών αποβλήτων του εγκεφάλου (όπως β-αμυλοειδές και πρωτεΐνες tau) μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της νόσου Alzheimer και άλλων νευρολογικών παθήσεων.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κυρίως τη μέθοδο της μαγνητικής απεικόνισης (MRI) για να μελετήσουν την κίνηση των υγρών καθαρισμού του εγκεφάλου σε πειραματόζωα τα οποία, μετά από αναισθησία, κοιμούνταν σε διάφορες στάσεις (πλάγια, ανάσκελα, μπρούμυτα). Ο καθαρισμός πραγματοποιούνταν πιο εύκολα στα ζώα που κοιμούνταν σε πλευρική θέση.

«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πλευρική θέση ύπνου είναι ήδη η πιο δημοφιλής στον άνθρωπο και στα περισσότερα ζώα – ακόμη και στην άγρια φύση – και φαίνεται ότι έχουμε προσαρμοστεί στη στάση αυτή, με σκοπό τον πιο αποτελεσματικό καθαρισμό του εγκεφάλου μας από τα μεταβολικά απόβλητα που δημιουργούνται ενώ είμαστε ξύπνιοι,» σύμφωνα με τη Dr Maiken Nedergaard στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.

Πολλοί τύποι άνοιας συνδέονται με διαταραχές του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας. Είναι ευρέως παραδεκτό ότι αυτές οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια μνήμης στη νόσο του Alzheimer.

Ο Dr. Μπενβενίστε, ερευνητής και καθηγητής στα τμήματα Αναισθησιολογίας και Ραδιολογίας στο πανεπιστήμιο Stony Brook, προειδοποίησε ότι, ενώ η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι ο καθαρισμός του εγκεφάλου από βλαβερές ουσίες είναι πιο αποδοτικός όταν κοιμόμαστε σε πλάγια στάση, περαιτέρω έλεγχοι στον άνθρωπο με μαγνητική ή άλλες απεικονιστικές μεθόδους είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα.

Διαφήμιση