Αρχική Ειδήσεις Τουρκία: Θέλουν να κάνουν την Αγία Σοφία τζαμί

Τουρκία: Θέλουν να κάνουν την Αγία Σοφία τζαμί

0
Διαφήμιση

«Το να ανοίξει ξανά η Αγιά Σοφιά για τους πιστούς μουσουλμάνους είναι το προσωπικό μου όνειρο, ο στόχος μου, η φιλοδοξία μου. Αν και υπάρχουν πολλές απόψεις για το ποια πρέπει να είναι η κατάσταση του μνημείου, το ζήτημα είναι περισσότερο πολιτικό» είπε ο Τοπσού, που διατελεί υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση Νταβούτογλου, μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στη χώρα.

«Υπάρχει μια διεθνής συζήτηση επίσης, λόγω της συμβολικής σημασίας της Αγιάς Σοφιάς, που είναι μεγάλη. Η τελική απόφαση όμως θα δοθεί από αυτό το έθνος και όχι από τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα δημοψήφισμα ίσως να έδινε την κατάλληλη λύση», συνέχισε τις προκλήσεις ο υπουργός.

Μάλιστα καυτηρίασε τη στάση «ορισμένων μέσων ενημέρωσης» που όπως είπε πιστεύουν πως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς, που τώρα λειτουργεί ως μουσείο, σε τζαμί, απαιτεί «μεγάλες αλλαγές», επισημαίνοντας: «Πολλά μίντια ζητούν το άνοιγμα της εκκλησίας του Ακνταμάρ για θρησκευτικές τελετές, αλλά αλλάζουν στάση όταν πρόκειται για την Αγιά Σοφιά».

«Υπάρχουν αντικρουόμενα επιχειρήματα στο ζήτημα αυτό. Το υπουργείο μας δεν έχει την εξουσία να διατάξει το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί… Δεν το βρίσκω σωστό να το κάνω μεγάλο θέμα τώρα, αλλά σαν πιστός τούρκος μουσουλμάνος που είμαι, αν μπορούσα να εκφράσω τι έχω μέσα στην καρδιά μου, λέω πως θα με ευχαριστούσε πάρα πολύ να ξανανοίξω ένα τόσο μεγαλοπρεπή χώρο στους πιστούς», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπουργός σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει πως με το που ανέλαβε το υπουργείο έδωσε εντολή να εξεταστούν όλες οι νομικές δυνατότητες ώστε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Η πρώτη κίνηση έγινε το 2014

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάϊο του 2014, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Habertürk, ο ανεξάρτητος βουλευτής της περιοχής του Burdur, Χαμί Γιλντιρίμ, είχε καταθέσει στην τουρκική βουλή σχετικό νομοσχέδιο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εν όψει και της προαναγγελθείσας προσευχής που προτίθεται να κάνει ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 29 Μαΐου επέτειο της άλωσης, μιμούμενος τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή!

Όπως ανέφερε στο δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα, 80 χρόνια μετά την ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, με το νομοσχέδιο αυτό που κατέθεσε ο Τούρκος βουλευτής επανέρχεται στην μουσουλμανική της ταυτότητα, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι Τούρκοι, αδιαφορώντας για πιθανές διεθνείς αντιδράσεις για την νέα αυτή τουρκική πρόκληση με διεθνείς διαστάσεις. Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η Habertürk, έχει τρία βασικά άρθρα τα οποία συνοπτικά είναι τα εξής :

1) Η Αγία Σοφία θα ανοίξει τις πύλες σαν μουσουλμανικό τέμενος στην μουσουλμανική λατρεία.

2) Η απόφαση της μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την επίσημη δημοσίευση του νομοσχεδίου.

3) Η εκτέλεση της απόφασης θα γίνει από το υπουργικό Συμβούλιο. Ο Τούρκος βουλευτής αιτιολογώντας την απόφαση του να καταθέσει το νομοσχέδιο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επικαλέστηκε ιστορικούς λόγους και φυσικά αναφέρθηκε στην ιστορική κίνηση του Μωάμεθ του Πορθητή ο οποίος μόλις εισήλθε νικητής στην Κωνσταντινούπολη κατευθύνθηκε στην Αγία Σοφία και εκεί τέλεσε τη πρώτη μουσουλμανική προσευχή ανακηρύσσοντας το ναό σε μουσουλμανικό τέμενος.

Συνεχίζοντας ο Τούρκος βουλευτής τόνιζε πως δεν είναι αποδεκτό να τελούνται μουσουλμανικές προσευχές έξω από την Αγία Σοφία και στον περίγυρο της και να απαγορεύεται οι πιστοί μουσουλμάνοι να εισέρχονται μέσα στον ναό για να προσευχηθούν σύμφωνα με το ισλαμικό τυπικό.

Για τον λόγο αυτό ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι προχώρησε στην κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, που βρίσκει σύμφωνες προς το παρόν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, σύμφωνα με το οποίο η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης ξαναγίνεται τζαμί και παραδίδεται στους μουσουλμάνους για προσευχή και λατρεία. Μάλιστα πρόσθεσε ότι και ο περίγυρος της Αγίας Σοφίας με όλα τα κτίσματα που υπάρχουν θα τεθούν υπό την νέα μουσουλμανική αρχή που θα διοικεί και θα διαχειρίζεται το κτιριακό συγκρότημα του ιστορικού ναού.

 

 

 

Διαφήμιση